StoryEditor

Ciężko dziś hodowcą być! Jak radzą sobie rolnicy utrzymujący świnie, którzy nadal walczą o przetrwanie?

Sytuacja na rynku trzodowym nadal nie napawa optymizmem. Hodowców świń z dnia na dzień ubywa, a jak sobie radzą obecnie Ci którzy jeszcze walczą o lepsze jutro? Zobacz nasz reportaż filmowy z Opolszczyzny!
03.02.2022., 14:02h
Hodowcy trzody chlewnej co pewien czas przeżywają świńskie dołki związane z nagłymi spadkami cen. Teraz znów mamy taką sytuację, że ceny są niskie. W efekcie hodowcy od kilku lat systematycznie ograniczają hodowle, a niektórzy likwidują stada. Ostatni pomysł AgroUnii wstrzymania się ze sprzedażą tuczników jest, zdaniem opolskich hodowców, strzałem w kolano, bo na rynku jest nadpodaż tuczników.



Grobowe nastroje...


- Hoduję parę tysięcy świń. Jest bardzo ciężko. Trudno opisać to co się dzieję od dłuższego czasu w sektorze trzody chlewnej – przyznaje Rafał Gawlica z Brożca. – W moim przypadku w obecnej sytuacji jest o tyle dobrze, że warchlak jest tani. Rok temu, gdy warchlak był po ok. 400 zł/szt. to na każdej sztuce dokładałem do interesu ok. 200 zł żeby wyjść na zero – dodaje.

- Wszyscy myśleli, że gdy na przełomie roku cena szła do góry, to jest to jakieś światełko w tunelu. Przyszedł styczeń, Nowy Rok, cena wróciła do starych, niskich poziomów. Prowadzę chlewnię zarodową, więc moja sytuacja jest podwójnie ciężka, gdyż większość materiału hodowlanego dzisiaj idzie na rzeź zamiast do hodowców – mówi Jan Damboń, rolnik z Roszow...
Pozostało 14% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 14:24