StoryEditor

Krach na rynku – i co dalej?

Rynek wieprzowiny jest nasycony, eksport zbyt mały, nie przynosi ulgi producentom świń. Co będzie dalej z tą branżą? Czy mamy szanse na wyjście z zapaści? – pytają rolnicy.
17.12.2015., 15:12h

Odczuwamy, i to bardzo, że Europa tonie w nadprodukcji świń. Ceny żywca są od miesięcy dramatycznie niskie, choć powoli zaczynają odbijać od dna. W styczniowym wydaniu "top świnie" zamieścliliśmy głosy ekspertów o możliwym dalszym rozwoju sytuacji w tej branży. Zdanie zabrali: dr Tadeusz Blicharski (POLSUS), Witold Choiński (Polskie Mięso), Ryszard Mołdrzyk (POLSUS), Mirosław Dackiewicz (AgriPlus), Aleksander Dargiewicz (KZP-PTCh).

Wyjaśniają oni m.in. zachodzące na rynku zmiany i rządzące nimi mechanizmy. Tłumaczą, czy wprowadzane 4 stycznia dopłaty do prywatnego przechowalnictwa rozwiążą problem niskich cen i czy mniejsze, indywidualne gospodarstwa mają szansę przetrwać na agresywnej europejskiej arenie.

Zapraszamy do lektury! aku

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 13:22