Priorytety nowej WPR w hodowli trzody chlewnej

Analiza sytuacji na rynku wieprzowiny oraz długa lista konkretnych zaleceń. Grupa Refleksyjna ds. Wieprzowiny zakończyła swoją pracę oraz przesłała Komisji Europejskiej raport ze swoich prac. Czy zwiększona koncentracja produkcji, doprowadzi do zmniejszenia liczby małych ferm trzody chlewnej?
Zachęcam komisarza Wojciechowskiego, aby wsparł wnioski zawarte w sprawozdaniu
- ograniczeniami związanymi z COVID-19,
- zahamowaniem eksportu do Chin,
- rozprzestrzenianiem się ASF,
- rosnącymi kosztami produkcji i skutkami rosyjskiej inwazji na Ukrainę.
Czytaj także: O wsparciu dla sektora świń: ponury żart rządzących
— W trakcie spotkań omawiano szereg kwestii, w tym również kontrowersyjnych w celu wypracowania zaleceń, które umożliwią zrównoważony rozwój sektora, i jak podkreślał komisarz Wojciechowski, zapewnią jego odporność pod względem społeczno-ekonomicznym, środowiskowym, klimatycznym, zdrowia i dobrostanu zwierząt — przekazała Katarzyna Capecka z Polskiego Związku Hodowców i Producentów Trzody Chlewnej „POLSUS”.
— Zachęcam komisarza Wojciechowskiego, aby wsparł wnioski zawarte w sprawozdaniu u odpowiednich komisarzy, szczególnie tych odpowiedzialnych za zdrowie i bezpieczeństwo żywności, handel, środowisko i rynek wewnętrzny, tak aby stosowali się do wypracowanych zaleceń dla sektora — powiedział Antonio Tavares przewodniczący grupy roboczej „Wieprzowina” Copa-Cogeca.
W nowej WPR priorytetem jest poprawa warunków gospodarowania
— Mamy nadzieję, że nowa Wspólna Polityka Rolna będzie nie tylko promować wysokie standardy dobrostanu zwierząt w Unii Europejskiej, ale także egzekwować je wobec towarów importowanych do UE z krajów trzecich — dodała K. Capecka z PZHiPTCh „POLSUS”. Taka uwaga została zgłoszona do protokołu końcowego spotkania.
Zwiększona koncentracja produkcji, doprowadzi do likwidacji ferm trzody chlewnej
Kolejnymi problemami branży jest starzenie się hodowców trzody chlewnej. Hodowla wymaga codziennej troski i uwagi przez cały rok, a to w połączeniu z niskimi marżami, wysokim ryzykiem finansowym, wyzwaniami w zakresie ochrony środowiska i dobrostanu zwierząt oraz ataki ze strony przeciwników czyni sektor mało atrakcyjnym. Biorąc powyższe pod uwagę Grupa Refleksyjna, zaleca m.in.:
- promowanie współpracy między producentami trzody chlewnej (organizacjami producentów) oraz innymi uczestnikami łańcucha dostaw w celu lepszej realizacji oczekiwań społecznych dotyczących poprawy zrównoważonego rozwoju, lepszego szkolenia i dzielenia się wiedzą, a także tworzenia atrakcyjnych warunki dla młodych rolników,
- zachęcania państw członkowskich do korzystania ze wszystkich narzędzi WPR w celu budowy bardziej zrównoważonego sektora (obejmuje to również nowo utworzone interwencje sektorowe),
- dywersyfikacja rynków eksportowych UE i zmniejszenie uzależnienia od kilku odbiorców miejsc docelowych (np. Chiny),
- promowanie unijnych standardów jakości i produkcji na całym świecie.
- Poprawa jakości kampanii informacyjnych na temat roli rodzinnych ferm trzody chlewnej i korzyści płynących z krótkich łańcuchów dostaw oraz poprawa komunikacji sektora trzody chlewnej na temat działań na rzecz bardziej zrównoważonych metod produkcji;
- podnoszenie świadomości na temat rolnictwa ekologicznego i oznaczeń geograficznych w sektorze trzody chlewnej.
Wyzwania związane ze środowiskiem i klimatem dla produkcji trzody chlewnej
- zwiększenie świadomości rolników o konieczności przyjęcia bardziej zrównoważonego rolnictwa, w tym gospodarowania obornikiem i redukcji emisji;
- rozwój przetwórstwa obornika i efektywniejsze wykorzystanie nawozów organicznych;
- zaprojektowanie zrównoważonych ram gospodarowania obornikiem do celów nawozowych;
- wspieranie lokalnych rozwiązań w zakresie biogazu opartych na gnojowicy, pozostałościach i odpadach.
Zdrowe zwierzęta to podstawa sektora trzody chlewnej
- wspieranie skutecznych środków bezpieczeństwa biologicznego i zarządzania dzikami oraz dzielenie się wiedzą i najlepszymi praktykami między państwami członkowskimi;
- wspieranie rozwoju szczepionek dla dzików i świń domowych;
- większe zaangażowanie we współpracę z państwami trzecimi, w tym w ramach organów międzynarodowych, takich jak WTO i OIE, w celu zapewnienia uznania unijnej zasady regionalizacji.
Wysoki dobrostan, przełożyć się ma na ekonomiczne opłacalne gospodarstwo
Czytaj także: Ile kosztuje dobrostan i o ile droższe powinny być tuczniki? Dokładne wyliczenia
- wdrożenie wszystkich dostępnych narzędzi, w tym interwencji w ramach WPR, w celu poprawy dobrostanu świń dzięki praktykom gospodarowania przyjaznym zwierzętom;
- utrzymanie naukowego podejścia we wszystkich krokach regulacyjnych związanych z poprawą dobrostanu zwierząt;
- wspieranie działań, w tym badań, w celu opracowania ekonomicznie opłacalnych systemów hodowli, które ograniczają do minimum stosowanie antybiotyków, krępowanie macior podczas inseminacji i porodów oraz umożliwiają hodowlę świń z całymi ogonami;
- promowanie standardów UE w zakresie dobrostanu zwierząt na forach międzynarodowych, w szczególności w ramach umów o wolnym handlu.
wk
fot. Envato.Elements