StoryEditor

Rynek tuczników: koszmar nie ma końca

Beznadziejna sytuacja na rynku tuczników niestety jeszcze bardziej się pogarsza. Do katastrofalnie niskich cen żywca dochodzą ogromne kłopoty ze zbytem tuczników.
26.11.2020., 13:11h

Sytuacja wygląda tak jakby w naszym kraju ludzie przestali jeść wieprzowinę. Nic podobnego – jedzą, pewnie trochę mniej z uwagi na to, iż zamknięte są restauracje, ale głównie tanią wieprzowinę importowaną głównie z Danii Niemiec i Hiszpanii. Dlaczego się tak dzieje, że masarnie i ubojnie wolą zagraniczny towar niż ten pochodzący od krajowych producentów? Nikt nie jest w stanie tego wytłumaczyć. Krajowa wieprzowina już praktycznie nie kosztuje. Tuczniki teraz są wyceniane maks. po 3,55 zł/kg żywca i 4,8-4,9 zł/kg w klasie E, a wędliny i mięso sprzedawane w sklepach kosztują tyle samo co przed obniżkami lub więcej. Kiełbasy po 30 – 35 zł/kg czy schab w promocji po 18 zł/kg nikogo już nie dziwi. Trudno więc wierzyć w opowieści, że tuczniki tanieją i nikt prawie ich nie chce kupować, bo mięso i wyroby nie schodzą. O co więc chodzi – tego nie wiedzą nawet najstarsi „Indianie”. Obecnie gdyby tylko udało się zmniejszyć strumień mięsa i tuczników, które trafiają do nas z Zachodu, sytuacja byłaby zdecydowanie lepsza.

Potrzebna jest więc natychmiastowa interwencja rządu i Brukseli. Niestety jedyne co władze zrobiły z kryz...

Pozostało 43% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Jan Bromberek
Autor Artykułu:Jan Bromberek

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ekonomiki gospodarstw i rynków rolnych.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 18:21