StoryEditor

Wieprzowina z USA ma uratować rosyjski rynek

Zakaz importu wieprzowiny z UE oraz z USA do Rosji spowodował niemałe zamieszanie na tamtejszym rynku mięsa.
04.04.2014., 12:04h

 Według raportów rosyjskiego związku przetwórców mięsa, tylko od lutego br. produkcja obniżyła się od 7% do 15%. Ceny natomiast wzrosły o 7% –głównie w przypadku żywca i półtusz wieprzowych. Niestety dla rodzimych wytwórców surowca mięsnego może to oznaczać wycofanie z rynku – ryzyko takie może dotyczyć aż 10% rosyjskich producentów.
Wydaje się, że jedynym ratunkiem dla rosyjskiego rynku wieprzowiny jest wznowienie importu. Dlatego też władze rosyjskie podjęły decyzję o przywróceniu dostaw z amerykańskich zakładów produkcyjnych należących do Smithfield Foods.

Przypomnijmy, że import został wstrzymany w 2013 r. z uwagi na brak zapewnień ze strony USA, dotyczących informacji odnośnie podejmowanych działań w celu zapobieżenia eksportu mięsa z pozostałościami hormonu wzrostu (raktopaminy).
Obecnie trwają także rozmowy pomiędzy Rosją a Indiami i Chinami. Federacja jest także zainteresowana zwiększeniem dostaw wieprzowiny z Brazylii i Kanady.  e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
09. maj 2024 01:28