Certyfikacja rolnictwa zrównoważonego. Jakie programy certyfikujące są najbardziej znane?

Dyskusja na temat zrównoważonej produkcji żywności w gospodarstwach rolnych miała miejsce podczas webinarium organizowanego przez naszą redakcję przy udziale Banku BNP Paribas i Stowarzyszenia ASAP. Jednym z ekspertów był Piotr Nowacki, kierownik usług żywnościowych SGS Polska.
Co to rolnictwo zrównoważone?
Do podstawowych zasad rolnictwa zrównoważonego należą:
- dbałość o stan gleby i poprawa jej produktywności; zapobieganie erozji, regularne analizy gleby, zróżnicowane zmianowanie,
- stosowanie nawożenia zgodnie z opracowanym dla danego gospodarstwa planu nawozowego,
- przestrzeganie zasad integrowanej produkcji rolnej,
- wspieranie lokalnych inicjatyw społecznych,
- rozwijanie swoich kompetencji, dzielenie się swą wiedzą i doświadczeniem z innymi,
- przestrzeganie podstawowych zasad BHP w gospodarstwie rolnym,
- dbałość o rachunek finansowy gospodarstwa.
Z jakimi problemami boryka się europejskie rolnictwo zrównoważone?
Ponadto wiele inicjatyw promocyjnych jest bardzo rozproszonych, a wymogi bywają bardzo zróżnicowane i traktowane z różnym podejściem. Co więcej, systemy oraz programy oceny są zróżnicowane i zregionalizowane.
Również systemy produkcji roślinnej i produkcji zwierzęcej znacznie się od siebie różnią. Te niedociągnięcia w skali niejednolitego rozumienia i praktykowania rolnictwa zrównoważonego w Europie można wyprostować. Rozwiązaniem jest certyfikacja, która pozytywnie współpracuje z działaniami podjętymi w ramach ekoschematów. Dlatego wspólnota europejska planuje wytypowanie 15 „flagowych” certyfikacji realizujących wymagania rolnictwa zrównoważonego
Jak rozumieć certyfikację? Jakie programy certyfikujące są najbardziej znane?
Jednakże w Polsce najlepsze standardy spełniają certyfikaty: Farm Sustainability Assessment (FSA), GlobalG.A.P., Integrowana Produkcja Roślin (IPR), System Gwarantowanej Jakości Żywności (QAFP). Są to najczęściej międzynarodowe inicjatywy, które skupiają wokół siebie wiele firm z branży rolno-spożywczej. |
Polskim i nowoczesnym systemem weryfikowania jakości upraw i działalności rolniczej jest Integrowana Produkcja Roślin (IPR). Integrowana Produkcja Roślin od 2023 roku będzie jednym z mechanizmów wsparcia finansowego rolników w formie Ekoschematu w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023-2027.
Na czym polegają auduty?
W jaki sposób rolnicy mogą przystąpić do programu nadania certyfikatu?
W Polsce brakuje zatem odpowiedniej edukacji w tym zakresie. To błąd, ponieważ zasady rolnictwa zrównoważonego pozwalają zachować ciągłość produkcji, jeśli gospodarstwo będzie przechodzić trudności związane np. z przedłużającymi się anomaliami pogodowymi. |
Certyfikacja produkcji rolnej wiąże się z realizacją celów długoterminowych i poniesieniem kosztów. Dlatego oswojenie nieznanego jest możliwe dzięki szkoleniom. Tych niestety brakuje, choć w interesie przetwórców żywności jest, aby rolnicy posiadali wiedzę na temat rolnictwa zrównoważonego.
Wiele przedsiębiorstw zajmujących się przetwarzaniem żywności, ale także stowarzyszeń branżowych, wypracowało własne programy kontrolne realizujące założenia rolnictwa zrównoważonego. Duże zasługi maja także firmy zajmujące się odbiorem płodów rolnych. |
Dobrym przykładem jest platforma edukacyjna stworzona przez Stowarzyszenie ASAP, na której można zdobyć podstawową, ale także praktyczną wiedzę, którą dzielą się osoby działające w obszarze rolnictwa zrównoważonego.
Niestety w Polsce nadal brakuje podstaw prawnych umożlwiających prowadzenie szkoleń i inicjatyw w zakresie uzyskiwania certyfikatów poświadczających zrównoważoną produkcję rolną. Z pewnością łatwiej byłoby rolnikom uzyskać odpowiedź czy taki certyfikat im się opłaca, jakie są jego koszty i ile pracy należy włożyć w jego uzyskanie.
Rolniku, obejrzyj webinarium i przekonaj się sam!