Kwalifikowany materiał siewny
Kwalifikowany materiał siewny, charakteryzuje się tym, że ma:
- udokumentowaną czystość odmianową,
- wysoki poziom zdrowotności,
- wysoką zdolność kiełkowania,
- podlega regularnym kontrolom fitosanitarnym.
- Decydując się na zakup kwalifikowanego materiału siewnego, możemy wybierać spośród odmian o podwyższonej odporności genetycznej na choroby grzybowe, wirusowe i bakteryjne. To ogranicza ryzyko infekcji oraz redukuje potrzebę wykonywania zabiegów ochronnych. Ponadto, profesjonalne zaprawianie nasion w wyspecjalizowanych zakładach zapewnia ochronę przed agrofagami w początkowym okresie rozwoju roślin - tłumaczy PSOR.
Zobacz także: Integrowana ochrona roślin to oszczędność dla gospodarstwa? Korzyści jest wiele
Materiał siewny - prawidłowe przechowywanie
Prawidłowe przechowywanie materiału siewnego ma ogromne znaczenie dla jego zdolności kiełkowania, a także zdrowotności.
Warunki, w jakich należy przechowywać materiał siewny:
- Prawidłowa wilgotność powietrza oraz nasion, która uniemożliwi rozwój np. pleśni.
- Utrzymanie niskiej i stałej temperatury w granicach od 5 do 10 stopni. Taka temperatura spowalnia procesy metaboliczne.
- Wentylowanie magazynu.
- Ochrona przed gryzoniami i owadami, a tym samym przenoszonymi przez nich patogenami.
- Materiał siewny powinien być przechowywany w oryginalnych oraz szczelnych opakowaniach.
Dobre nasiona to mniej chemii
Na strategię rolnictwa zrównoważonego składa się także stosowanie zapraw nasiennych.
- Zastosowanie zapraw nasiennych zabezpiecza młode siewki przed chorobami powodowanymi przez patogeny przenoszone z nasion i gleby, jak grzyby (np. Fusarium spp., Rhizoctonia solani), bakterie, nicienie glebowe. Inwestycja w zdrowy materiał siewny w połączeniu z prawidłowym przechowywaniem wpisuje się w strategię rolnictwa zrównoważonego - pisze PSOR.
Stosując kwalifikowany materiał siewny, możemy zmniejszyć zużycie środków ochrony roślin, co może przełożyć się na realne oszczędności dla gospodarstwa rolnego. Kwalifikowany materiał siewny, dzięki swoim sprawdzonym właściwościom podnosi zdrowotność uprawy, wpływa na wyrównanie plantacji, co koniec końców przekłada się na wyższe i stabilniejsze plony rolnika.
Patrycja Bernat
Fot: Katarzyna Sierszeńska
