Ile kosztuje cukier paczkowany w czerwcu 2025?
Na rynku krajowym średnia cena sprzedaży cukru paczkowanego (1 kg) w czerwcu 2025 r. wyniosła 2 268 zł/t (czyli 2,26 zł/kg), czyli o 0,6% więcej niż miesiąc wcześniej. Wynika to z danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej resortu rolnictwa.
Zobacz też: Kryzys na rynku buraków i cukru: „sytuacja skrajnie trudna i realnie zagraża stabilności całego sektora”
Zaskakuje jednak duży wzrost wolumenu sprzedaży: z 21,2 tys. ton w maju do 36,7 tys. ton w czerwcu. To skok o ponad 72% w ujęciu miesięcznym. W strukturze obrotu udział tego produktu wzrósł z 18,1 % do 28,2%. To może świadczyć o wzmożonym popycie ze strony konsumentów – być może związanym z okresem przetworów.
Ile płacą sklepy za cukier?
Cukier paczkowany kupowany przez sieci handlowe kosztował w czerwcu średnio 2 324zł/t, czyli 2,32 zł/kg. Cena niemal się nie zmieniła względem maja (-0,3%), ale w ujęciu rocznym spadek jest już bardzo wyraźny – o 20,1%. Handel detaliczny wyraźnie korzysta z niższych kosztów zakupu, co może przekładać się na bardziej konkurencyjne ceny dla konsumentów.
Cukier luzem najtańszy dla przetwórców
Jeszcze bardziej spadły ceny w sektorze przetwórstwa spożywczego – tam kupuje się głównie cukier luzem lub w big bagach i workach. W czerwcu 2025 r. cena zakupu wyniosła 2 171 zł/t, czyli minimalnie więcej niż w maju (2 168 zł), ale aż o 34,5% mniej niż rok wcześniej, gdy tona kosztowała 3 312 zł/t.
To najniższy poziom wśród analizowanych kategorii. Dla producentów żywności to dobra wiadomość, choć wciąż trzeba pamiętać, że cena cukru to tylko ułamek całkowitych kosztów produkcji.
FAO: produkcja cukru rośnie, ale przyszłość nie jest oczywista
Na globalnym rynku cukru uwagę zwracają dane zawarte w opublikowanym w czerwcu raporcie „OECD–FAO Agricultural Outlook 2025–2034”. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa przewiduje, że zarówno produkcja, jak i zużycie cukru na świecie będą rosły.
Najwięcej cukru będzie pochodzić nadal z trzciny cukrowej – uprawianej głównie w Brazylii, Indiach i Tajlandii – ale ważną rolę utrzymają też buraki cukrowe, których głównym producentem jest Europa. FAO zakłada, że produkcja cukru wzrośnie w krajach, które mogą pochwalić się dostępem do taniej ziemi i ciepłego klimatu.
Z kolei konsumpcja rośnie szczególnie w krajach rozwijających się, gdzie zmienia się styl życia i rośnie liczba mieszkańców. Co ciekawe, w krajach rozwiniętych trend jest odwrotny – coraz więcej państw wprowadza ograniczenia dotyczące zawartości cukru w produktach spożywczych, co może ograniczyć popyt.
Światowe ceny jeszcze wysokie, ale czeka nas spadek
Jak czytamy w prognozach FAO, w 2025 roku światowe ceny cukru mają pozostać na wysokim poziomie. To efekt niepewnej sytuacji pogodowej (El Niño, susze w Azji), a także niestabilnych kursów walut i regulacji wpływających na eksport. Jednak w dłuższej perspektywie – do 2034 roku – ceny realne mają spadać.
Jednym z czynników wpływających na rynek będzie polityka biopaliw. W Brazylii znaczna część trzciny cukrowej trafia na produkcję etanolu. Od decyzji rządu i przemysłu zależy więc, czy więcej surowca trafi na cukier czy na paliwa.
Wśród czynników ryzyka wymienia się również zmiany klimatu, choroby roślin i zmieniające się preferencje konsumentów. To wszystko sprawia, że rynek cukru, mimo względnej stabilności, może w kolejnych latach zaskoczyć zarówno producentów, jak i przetwórców.
Na podst. ZSRIR, FAO
