StoryEditor

Jakie priorytety dla polskiego rolnictwa? Minister Zarudzki w Opolu

– Rolnik, jego potrzeby i dochodowość rolnictwa i oraz stabilizacja dochodów to nasze priorytety, by życie na wsi zbliżało się poziomem do życia miejskiego – zadeklarował Ryszard Zarudzki, wiceminister rolnictwa podczas wizyty na Opolszczyźnie.
31.05.2017., 11:05h

Minister zapowiedział powołanie lokalnego zespołu ds. Rozwoju Wsi i Obszarów Wiejskich.

– Mamy ograniczoność pieniędzy, ale musimy wybrać, co jest ważne dla Opolszczyzny. Strategia ma być wypracowana nie centralnie, lecz tutaj, w oparciu o tzw. rdzenny potencjał – deklarował minister.

Ryszard Zarudzki przypomniał też, że krajowe priorytety rozwoju rolnictwa i produkcji żywności zamykają się 8 obszarach. Oto one:

  1. Wspólna Polityka Rolna i współpraca międzynarodowa (tu rozwój wymiany handlowej, zmiany w WPR do 2020 r. i po 2020 r.).
  2. Konkurencyjność rolnictwa i gospodarki żywnościowej oraz bezpieczeństwo żywności (tu łagodzenie skutków zagrożeń epizootycznych, wzmocnienie rolnika w łańcuchu żywnościowym, ubezpieczenia w rolnictwie, przetwórstwo rolno-spożywcze i rozwój rolnictwa ekologicznego, intensyfikacja działań wspierających promocję żywności na rynku krajowym i zagranicznym, ograniczenie deficytu białka paszowego).
  3. Rozwój obszarów wiejskich (tu ONW wg nowych zasad, gospodarka wodna).
  4. Polityka społeczna (tu poprawa jakości życia osób starszych, wsparcie dla obszarów po byłych PGR).
  5. Instytucje, administracja (konsolidacja administracji – od 1 września będzie KOWR z połączenia ANR i ARR).
  6. Edukacja i wiedza (badania naukowe, innowacje, oświata – do 2030 r. jest konieczność zmniejszenia emisji amoniaku o 17%, co będzie wymagało nowych, niskoemisyjnych technologii).
  7. Gospodarka ziemią i nieruchomościami ZWRSP.
  8. Instytucje podległe i nadzorowane. 


Po ministrze przemawiał Wiktor Szmulewicz, prezes Krajowej Rady izb Rolniczej. Stwierdził, że bez strategii dla polskiego rolnictwa nie ma szans na wywalczenie naszych interesów w Brukseli.

– Powinniśmy zadań sobie wiele pytań. Jaką szansę ma polska żywność? Na jakich rynkach? Na jakim stopniu przetworzenia? – pytał retorycznie Szmulewicz.

Odpowiedział jednocześnie, że powinniśmy stawiać na przetworzoną żywność. Nie wystarczy chełpić się, że mamy pierwszą pozycję w produkcji drobiu, pieczarek, jabłek na świecie, ale stawiać na rozwój, na innowacje.

Po zakończeniu spotkania w Opolu, wiceminister wraz z towarzyszącymi mu osobami udał się na kolejne spotkanie. Tym razem do Wrocławia, gdzie siedzibie Dolnośląskiego Urzędu Wojewódzkiego odbędzie się kolejne spotkanie z rolnikami i działaczami rolnymi z tego województwa.

Opr. pł

Fot. Łuczak

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 12:01