Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Skutki ograniczeń uboju rytualnego bydła i drobiu liczone w milionach...

20.04.2018

Drukuj

Skutki ograniczeń uboju rytualnego bydła i drobiu liczone w milionach...

Artykuł dostępny

Wprawdzie ustawy nie ma jeszcze w Sejmie, ale już same zapowiedzi wprowadzenia zakazu uboju religijnego, spowodowały, że przemysł mięsny zaczął liczyć ewentualne straty. A te mogą być znaczne. Służby weterynaryjne nie mają obowiązku prowadzić oficjalnych statystyk ile zwierząt jest ubijanych bez ogłuszenia, ale o szacunki tego zjawiska pokusił się Instytut Ekonomiki Rolnictwa oraz związki i stowarzyszenia branżowe.
Według szacunków naukowców z IERGŻ w ostatnich latach dynamicznie rośnie liczba bydła ubitego bez ogłuszania.  

r e k l a m a



2015 – 150-180 tys. sztuk 
2016 – 160-210 tys. sztuk 
2017 – 170-240 tys. sztuk


W efekcie w latach 2015-2017 rośnie też wartość eksportu mięsa wołowego koszernego i halal z Polski:  

2015 – 171 mln euro 
2016 – 203 mln euro 
2017 – 250 mln euro 

To na co szczególnie zwracają uwagę przedstawiciele Polskiego Związku Producentów Bydła Mięsnego to, że eksport mięsa koszernego i halal jest bardziej opłacalny niż

konwencjonalny. Przykładem jest różnica w cenie w eksporcie chłodzonej wołowiny do Izraela 6,06 euro/kg (100% koszer) w stosunku do średniej ceny 3,52 euro/kg uzyskanej w eksporcie. PZPBM wskazuje również, że po wprowadzeniu zakazu uboju bez ogłuszania nastąpi spadek cen w szczególności buhajków, których udział w ubojach przekracza 50%.



Branży drobiarskiej to nie ominie...


Podobny problem czeka też drobiarzy. W latach 2015-2017 wraz ze wzrostem produkcji mięsa drobiowego rośnie bowiem również liczba ubojów bez ogłuszenia. W przypadku brojlerów kurzych i indyków, było to średnio 120-170 tys. ton. Co rocznie odpowiadałoby ok. 15% eksportu mięsa drobiowego ogółem. 

W 2016 r. w związku z poleceniem Najwyższej Izby Kontroli, zebrane zostały ogólne informacje dotyczące liczby zakładów prowadzących ubój drobiu i bydła według szczególnych metod wymaganych przez obrzędy religijne. Według stanu na dzień 12 sierpnia 2016 roku zajmowały się nim wtedy 24 rzeźnie bydła oraz 14 rzeźni drobiu. wk

Polecane dla Ciebie:

article icon

Poznaj wydatki na rolnictwo w 2019 roku!

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii