Sprawny łańcuch dostaw produktów rolno-spożywczych

Komisja Europejska jest zainteresowana poprawą funkcjonowania łańcucha dostaw żywności w Unii Europejskiej, nie tylko poprzez wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu. Podczas piątkowej konferencji głos zabrał Jerzy Wierzbicki, prezes PZPBM.
W związku silną potrzebą poprawy funkcjonowania i skrócenia łańcucha dostaw w 2016 r. KE powołała grupę zadaniową ds. Rynków rolnych (AMTF), która przedstawiła trzy najważniejsze zadania:
Komisja zaproponowała przepisy mające na celu zakazanie nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw żywności i obecnie pracuje nad środkami służącymi poprawie przejrzystości rynku. Kwestia współpracy między rolnikami została już rozwiązana przez prawodawcę europejskiego za pomocą "rozporządzenia Omnibus", które weszło w życie na początku 2018 r. i zawiera odstępstwo od zasad konkurencji w odniesieniu do niektórych działań dla organizacji i stowarzyszeń producentów we wszystkich sektorach rolnictwa.
Wydarzenia te świadczą o rosnącym zainteresowaniu samoorganizacją i współpracą rolników, w szczególności producentów i stowarzyszeń, a także zwielokrotnieniem korzyści jakie może przynieść współpraca, zarówno dla rolników i całego łańcucha dostaw żywności. W tym kontekście sektor rolno-spożywczy, w szczególności rolnicy, wyrazili potrzebę omówienia szczegółów tych strategii. Ponadto niedawno opublikowano raport przygotowany dla departamentu Komisji ds. Konkurencji, który zajmuje się również organizacjami producentów i zasadami konkurencji w sektorze rolnym, a Parlament Europejski zwrócił się do departamentu Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa aby rozwinął badania dotyczące organizacji producentów, które na początku 2019 r. najprawdopodobniej zostaną zakończone.
- zlikwidować pole do nieuczciwych praktyk handlowych,
- zwiększenie przejrzystości rynku,
- poprawa współpracy między rolnikami.
Komisja zaproponowała przepisy mające na celu zakazanie nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw żywności i obecnie pracuje nad środkami służącymi poprawie przejrzystości rynku. Kwestia współpracy między rolnikami została już rozwiązana przez prawodawcę europejskiego za pomocą "rozporządzenia Omnibus", które weszło w życie na początku 2018 r. i zawiera odstępstwo od zasad konkurencji w odniesieniu do niektórych działań dla organizacji i stowarzyszeń producentów we wszystkich sektorach rolnictwa.
Wydarzenia te świadczą o rosnącym zainteresowaniu samoorganizacją i współpracą rolników, w szczególności producentów i stowarzyszeń, a także zwielokrotnieniem korzyści jakie może przynieść współpraca, zarówno dla rolników i całego łańcucha dostaw żywności. W tym kontekście sektor rolno-spożywczy, w szczególności rolnicy, wyrazili potrzebę omówienia szczegółów tych strategii. Ponadto niedawno opublikowano raport przygotowany dla departamentu Komisji ds. Konkurencji, który zajmuje się również organizacjami producentów i zasadami konkurencji w sektorze rolnym, a Parlament Europejski zwrócił się do departamentu Komisji Europejskiej ds. Rolnictwa aby rozwinął badania dotyczące organizacji producentów, które na początku 2019 r. najprawdopodobniej zostaną zakończone.
W tym kontekście oraz w następstwie "Konferencji na temat roli organizacji międzybranżowych w łańcuchu dostaw żywności" dział ds. Rolnictwa i rozwoju obszarów wiejskich zorganizował tę konferencję pod hasłem "Wkład organizacji producentów w wydajne produkty rolno-spożywcze".
W konferencji wzięło udział około 200 osób – eksperci, przedstawiciele organizacji branżowych oraz przedstawiciele państw zainteresowanych poprawą łańcucha dostaw.
Podczas konferencji omówiono korzyści jakie mogą przynieść organizacje producentów swoim członkom, czyli głównie rolnikom, ale również czy prowadzenie działalności gospodarczej w ramach organizacji producentów jest korzystne dla dalszych podmiotów w łańcuchu dostaw żywności.
Prelegenci ze środowisk akademickich, władz publicznych i łańcucha dostaw żywności podzielili się swoją wiedzą i przedstawili rzeczywiste przykłady z różnych sektorów.
Podczas konferencji głos zabrał Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, ale jednocześnie Przewodniczący grupy roboczej „Promocja produktów rolnych” Copa Cogeca.
Sektor wołowiny
Podczas konferencji głos zabrał Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, ale jednocześnie Przewodniczący grupy roboczej „Promocja produktów rolnych” Copa Cogeca.
– W sektorze wołowiny wdrożenie obiektywnej klasyfikacji EUROP może przysłużyć się zwiększeniu przejrzystości rynku. Uruchomienie bazy danych z IRZ i ubojni dla rolników, aby mogli dowiedzieć się jakie były wyniki i porównać się do podobnych gospodarstw. Przysłużyć się może także raportowanie cen elementów wołowych przez zakłady rozbioru i wdrożenie narzędzi do analiz ekonomicznych – informował Jerzy Wierzbicki.
Przedstawił obecną sytuację sektora wołowiny, na czym w Polsce opiera się promocja mięsa wołowego oraz jak kształtują się koszty produkcji i ceny uzyskiwane w skupach. Podkreślił wagę systemu jakości QMP w produkcji żywca wołowego, jakie przynosi korzyści i dlaczego jest tak ważny w Polsce i za granicą. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się także jakie są główne założenia Strategii wołowiny i jak działa Fundusz Promocji Mięsa Wołowego.
Przedstawił obecną sytuację sektora wołowiny, na czym w Polsce opiera się promocja mięsa wołowego oraz jak kształtują się koszty produkcji i ceny uzyskiwane w skupach. Podkreślił wagę systemu jakości QMP w produkcji żywca wołowego, jakie przynosi korzyści i dlaczego jest tak ważny w Polsce i za granicą. Uczestnicy konferencji dowiedzieli się także jakie są główne założenia Strategii wołowiny i jak działa Fundusz Promocji Mięsa Wołowego.
– Bezpośrednie korzyści wdrożenia założeń to zwiększenie motywacji do tworzenia organizacji producentów, zwiększenie wsparcia oraz korzyści w postaci niższych kosztów produkcji, wyższej ceny – mówi prezes PZPBM.
dkol/ec.europa.edu/ pzpbm.pl
foto: pixabay
dkol/ec.europa.edu/ pzpbm.pl
foto: pixabay
Przeczytaj również
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora