Zielony Ład – Agnieszka Maliszewska na spotkaniu z Frans’em Timmermans’em

Spotkanie miało charakter dyskusji otwartej, podczas której rolnicy i spółdzielcy wyrażali swoje zaniepokojenie i wątpliwości związane z Zielonym Ładem i zapisanymi w nich ambicjami.
Przedstawiciel niemieckich młodych rolników powiedział, że nie możemy być aż tak ambitni, jak oczekuje tego od nas Zielony Ład, bo nie jest to możliwe. Obawiamy się wykluczenia, obawiamy się eskalacji napięć między ludźmi mieszkającymi na wsi i w mieście.
– Europejski Zielony Ład może być szansą, możliwością złamania marazmu w wielu krajach. Żywność wysokiej jakości dużo kosztuje i trzeba mieć świadomość, że całe społeczeństwo powinno ponosić tego koszty. Zielony Ład może być sukcesem dla rolnictwa, jeśli doprowadzi do lepszej odnowy i różnorodności a w efekcie do lepszej jakości żywności. Widzimy niepokoje rolników, ale chcemy dyskutować , bo mamy nadzieję, że Zielony Ład pomoże także rolnikom. Zielony Ład to nie tylko rozmowy o zmniejszeniu emisji, ale też o aspektach społecznych - mówił podczas przemówienia Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, Frans Timmermans.
– Rolnicy muszą być częścią Zielonego Ładu, muszą zobaczyć tę sytuację także z innej pozycji, że na końcu ten drogi jest sukces dla rolnictwa. Kluczem do sukcesu wdrażania Zielonego Ładu będą rolnicy. Europejska społeczność rolnicza zareagowała opracowując liczne projekty i programy, które już są realizowane przez ich spółdzielnie, co wskazuje na ich gotowość do wniesienia wkładu w jego rozwój. Sektor już teraz może się pochwalić ograniczeniem swojego śladu węglowego o 20% w ciągu ostatnich 20 lat przy jednoczesnym wzroście produkcji – mówi Agnieszka Maliszewska, wiceprzewodnicząca COGECA.
Miasta nie przetrwają, jeśli wieś nie będzie dobrze prosperować mówił @TimmermansEU na @COPACOGECA. Rolnicy i spółdzielcy obawiają się, że Zielony Ład jest zbyt ambitny. @farmer_pl @FSM__2020 @Swiat_Rolnika @portalspozywczy @WierzbickiJerzy pic.twitter.com/RWFzRLiVSn
— AgnieszkaMaliszewska (@PolskaIzbaMleka) February 14, 2020
Źródło: Polska Izba Mleka
Fot. Copa-Cogeca/Twitter