StoryEditor

Groźne choroby roślin uderzają w Europę. Czy polskie buraki cukrowe są zagrożone?

Choroby bakteryjne SBR i RTD powodują ogromne straty na plantacjach buraka cukrowego w Europie – od utraty zawartości cukru po całkowite zamieranie roślin. Jak zapobiegać i chronić plantacje?

02.12.2025., 13:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Redukcja zawartości cukru i straty nawet do 100%
  • Objawy SBR 
  • Objawy RTD
  • SBR i RTD w Polsce
  • Jak zapobiegać SBR i RTD?

SBR - Syndrom Niskiej Zawartości Cukru oraz RTD - Choroba Gumowatego Korzenia to dwie choroby, które stanowią coraz większe zagrożenie i wyzwanie dla plantatorów buraka cukrowego.

SBR wywoływanyprzez bakterię Candidatus Arsenophonus phytopathogenicus , z towarzyszącą fitoplazmą Candidatus Phytoplasma solani. Natomiast choroba RTD jest spowodowana wyłącznie przez fitoplazmę Ca. Phytoplasma solani (16SrXII-A).

Redukcja zawartości cukru i straty nawet do 100%

Syndrom Niskiej Zawartości Cukru odpowiedzialny jest za obniżenie wartości handlowej buraka, poprzez zredukowanie zawartości cukru w korzeniu. Redukcja ta może sięgnąć nawet 50%, natomiast RTD prowadzi do całkowitego obumarcia roślin, co może powodować straty na plantacji do nawet 100%.

- Obie choroby są przenoszone przez owady z rodziny szrońcowatych i dynamicznie rozprzestrzeniają się w Europie od 2023 r. - podkreśla Platforma Sygnalizacji Agrofagów.

Objawy SBR i RTD

Objawy SBR i RTD bywają trudne do odróżnienia w warunkach polowych i mogą być mylone z objawami, które wywołuje w roślinach stres, czy niedobory składników pokarmowych, a także infekcje wirusowe.

Zobacz także: Ostatni moment na zbiór buraków cukrowych. Jak zabezpieczyć odpowiednio pryzmę?

Objawy SBR 

  • Żółknięcie liści na dużym obszarze pola, często asymetryczne.
  • Brązowe przebarwienie wiązek przewodzących w korzeniach (widoczne po przekrojeniu).
  • Deformacja młodych liści (często lancetowaty kształt).
  • Znaczny spadek zawartości cukru w korzeniach.

Objawy RTD

  • Żółknięcie, więdnięcie i martwica starszych liści.
  • Korzeń spichrzowy staje się gumowaty (kauczukowy), co wpływa na jego przechowywanie i przetwarzanie.
  • Silne zmniejszenie plonu korzeni.

Optymalne warunki dla infekcji to: wysoka wilgotność (>80%), temperatury 20-30°C oraz długi okres zwilżenia roślin.

SBR i RTD w Polsce

- W badaniach z lat 2023-2024 nie wykryto patogenu Ca. Arsenophonus phytopathogenicus w próbkach z Polski, stwierdzono jedynie sporadyczne przypadki fitoplazm. Bliskość krajów z potwierdzonymi epidemiami (np. Słowacja, Czechy, Austria, Węgry) oraz sprzyjające wektorom zmiany klimatyczne zwiększają ryzyko dla polskich upraw - informuje Platforma Sygnalizacji Agrofagów. 

Instytut Ochrony Roślin – Państwowy Instytut Badawczy (IOR-PIB) w 2025 roku prowadzi badania opierając się na monitoringu występowania patogenów SBR i RTD.

Monitoring ten, opiera się na:

  • analizach sprawców chorób SBR i RTD, poprzez np. badania laboratoryjne materiału roślinnego i owadziego,
  • monitorowaniu wektorów, 
  • tworzeniu mapy zagrożenia. 

image

Skoczki atakują! Buraki i ziemniaki zagrożone podwójną infekcją

Jak zapobiegać SBR i RTD?

Na ten moment nie dysponujemy w pełni odpornymi odmianami buraka cukrowego na te dwie choroby, a zwalczanie chemiczne ma ograniczone możliwości. Dlatego rolnicy w walkach z BR i RTD muszą skupić się na zapobieganiu oraz kontrolowaniu wektorów poprzez:

  • monitoring i zwalczanie wektorów
  • odpowiedni płodozmian z 3-4-letnią przerwą w uprawie buraka,
  • uprawa odmian tolerancyjnych, np. Rokselana, Galago,
  • zdrowy materiał siewny,
  • odpowiednia agrotechnika.

Patrycja Bernat

Fot: Henryk Ławiński

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 03:01