StoryEditor

Suszenie wysłodków w najnowocześniejszej technologii. Pierwsza suszarnia parowa w Polsce

Trwa budowa pierwszej w Polsce suszarni parowej wysłodków o wartości ponad 80 mln zł w Cukrowni Glinojeck.

20.10.2025., 14:00h

Suszenie wysłodków

Pfeifer & Langen Polska poinformowało o ważnej inwestycji w najnowocześniejszą technologię suszenia wysłodków. Trwa właśnie budowa pierwszej w Polsce suszarni parowej w Cukrowni Glinojeck o wartości ponad 80 mln złotych.

Współczesne gospodarstwa mleczne potrzebują najlepszych pasz. Nowa instalacja na linii pasz Tofi właśnie taką paszę zapewni – mówi Mirosław Ruszczyński, Kierownik ds. kluczowych klientów w Pfeifer & Langen Polska.

Mniej CO2 w produkcji mleka

W nowej suszarni parowej ma zostać zastosowana technologia, która pozwolić ma na zmniejszenie emisji CO2 w Cukrowni Glinojeck aż o 25%. Ma się to przełożyć na ograniczenie śladu węglowego w produkowanych paszach. Jest to szczególnie istotne w przypadku gospodarstw mlecznych.

Zobacz także: Rynek buraka cukrowego po starcie kampanii. Ceny kontraktacji, plony i polaryzacja

Projekt ma zostać zrealizowany do sierpnia 2026 roku, co ma być również potwierdzeniem długoterminowego zaangażowania Pfeifer & Langen Polska w rozwój cukrownictwa w Polsce.

Plantatorzy i klienci mogą być pewni, że ich partner inwestuje w przyszłość. Producenci mleka otrzymają produkt, który umocni ich pozycję na ścieżce zrównoważonego rozwoju. Współpraca z nami oznacza stabilność i rozwój na najbliższe dziesięciolecia – podkreśla Mirosław Ruszczyński.

image

Zawartość cukru w burakach: zapowiada się wyższa polaryzacja?

Patrycja Bernat

Źródło i foto: Pfeifer & Langen Polska

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
11. grudzień 2025 12:56