W ostatnich tygodniach pogoda wpłynęła na spowolnienie tempa zbiorów buraków cukrowych stąd apel Pfeifer & Langen Polska apeluje do plantatorów o jak najlepsze wykorzystanie dni, które sprzyjać będą zbiorom, tak aby zakończyć je do 25 listopada.
– Widzimy, że w niektórych rejonach z powodu opadów były trudne warunki zbiorów. Na części pól musiały one zostać przerwane. Dlatego ważne jest, żeby nie odkładać kopania buraków na ostatnią chwilę, a wykorzystać najbliższy czas do zrealizowania zbiorów w możliwie dobrych warunkach – mówi Mirosław Paluch, dyrektor ds. surowcowych Pfeifer & Langen Polska.
Zbiór buraków przed mrozami
W związku z pogodą Pfeifer & Langen przypomina o sytuacji sprzed dwóch lat, kiedy rolnicy nie zdążyli ze zbiorem buraków cukrowych przed zbiorem, a te zostały w glebie do stycznia, co końcowo przyczyniło się do zdegradowania części buraków.
Zabezpieczenie pryzmy z burakami
Zebrane buraki cukrowe powinny zostać prawidłowo zabezpieczone na pryzmie. Pfeifer & Langen Polska wymienia, na co zwrócić uwagę podczas zbioru i składowania:
- Dokładne dogłowienie – nawet niewielkie resztki liści wpływają na pogorszenie warunków przechowywania. Resztki liści inicjują procesy gnilne, które prowadzą do strat cukru i znacznego pogorszenia jakości całej pryzmy.
- Brak resztek chwastów – chwasty i inne zanieczyszczenia roślinne sprzyjają gniciu oraz wzrostowi temperatury w pryzmie, co przyspiesza degradację surowca.
- Unikanie zbioru w trudnych warunkach atmosferycznych – zbiór w czasie, gdy gleba jest zbyt wilgotna, prowadzi do nadmiernej ilości ziemi na korzeniach. To nie tylko obniża jakość dostarczonego surowca, ale również pogarsza warunki przechowywania pryzm.
- Odpowiednie miejsce na pryzmę – teren musi umożliwiać sprawny załadunek, być łatwo dostępny do okrycia włókniną i nie może być narażony na podtopienia. Woda przedostająca się do pryzmy powoduje szybką degradację buraków.
Patrycja Bernat
Fot: Pfeifer & Langen Polska
