🔔 Letnia promocja - prenumerata za 1 zł
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Ceny bydła – stawki w górę!

24.11.2020

Drukuj

Ceny bydła – stawki w górę!

Pozostało 0% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

Podobnie, jak w ubiegłym tygodniu w zakładach ubojowych stawki wzrosły. Tym razem skupujący podnieśli ceny krów, jałówek i byków. Pracownicy zakładów podkreślają, że na rynku nadal brakuje towaru, a zapotrzebowanie importerów jest w miarę wysokie. Hodowcy czekają na jeszcze lepsze stawki, co jest możliwe jeśli jeszcze trochę się wstrzymają ze sprzedażą. Weszliśmy w trend wzrostowy, pojawiający się co roku w tym kwartale. Było to jednak wątpliwe, ze względu na niepewną sytuację związaną z koronawirusem, eksportem oraz nowym projektem ustawy o ochronie praw zwierząt. A jednak... na towar jest zapotrzebowanie. 

Stawki w przypadku byków wzrosły średnio o 20 gr/kg wbc, jednak w niektórych zakładach wzrost sięga nawet 50 gr/kg! Podobnie stało się w kategorii jałówek, gdyż ich stawki średnio wzrosły także o około 20 gr/kg. W ubiegłym tygodniu ceny krów spadły, w tym natomiast zanotowaliśmy wzrost, który szacowany jest na poziomie ok. 10/gr za kg. 

r e k l a m a

Ile płacą polskie zakłady? 


W tym tygodniu za byka w klasie R otrzymamy średnio 12,88 zł/kg, za byka w klasie O 12,47 zł/kg wbc. Za jałówki w klasie R zakłady w tym tygodniu średnio oferują 12,78 zł/kg, a za klasę O 12,01 zł/kg. Krowy w klasie R skupy biorą średnio za 10,63 zł/kg, a w klasie O za około 10,55 zł/kg.
Za wagę żywą byczków zakłady płacą średnio 7,18 zł/kg, jałówek 6,12 zł/kg, a za krowy 5,07 zł/kg.

Wszystkie ceny możesz sprawdzić tutaj – aktualne notowania cen!  

dkol
Fot. Pixabay


Więcej aktualnych informacji dotyczących hodowli bydła mięsnego i mlecznego znajdziesz TUTAJ


Polecamy nasz dodatek Bydło mięsne i opasy! Zamów jako dodatek do prenumeraty TAP klikając w okładkę!



Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody