StoryEditor

Ceny bydła: to nie koniec obniżek

Trend spadkowy na rynku bydła mięsnego niestety utrzymuje się. Wiele zakładów zadecydowało o korekcie cennika. Ile płacą zakłady na byki, jałówki i krowy?  
12.04.2023., 08:04h

Z danych Meat Market Observatory wynika, że ceny bydła mięsnego w europejskich skupach delikatnie spadły. Zakłady płaciły średnio za młode buhaje do 24 miesięcy 4,98 euro/kg, (w Polsce wg. tych samych danych 4,72 euro/kg). Według VEZG cena młodych buhajów w kl. R wynosi 4,7 euro/kg, a jałówki są droższe jedynie o 10 eurocentów. Niemieckie ceny bydła sporo spadły w ostatnich tygodniach.

Co ciekawe z najnowszego raportu USDA wynika, że eksport wołowiny z USA do UE mocno wzrósł. Na przykład w lutym zanotowano wzrost o 59% rok do roku, co jest nieco dziwne, zważając na fakt iż amerykańska wołowina była np. pod koniec marca droższa od europejskiej o 30 eurocentów za kg.

Mimo, że wszystkie źródła wskazują na to, że pogłowie bydła w UE spada, co powinno powodować utrzymanie się wysokich cen żywca, to niestety nie podąża za tym spożycie, a tym samym zainteresowanie handlu. Portfel Europejczyków jest chudszy więc wybór pada częściej na tańsze gatunki mięsa. Ceny skupu bydła w ostatnich notowaniach spadają w całej UE, a analitycy twierdzą, że na razie ten trend się utrzyma.

Ceny skupu bydła w Polsce

Nie pozostanie to bez wpł...

Pozostało 64% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. maj 2024 17:07