StoryEditor

Herefordy – rasa eksportowa

Doskonały wybór dla zabieganych i zajętych. Rasa mało wymagająca, łatwo aklimatyzuje się w skrajnie trudnych warunkach klimatycznych. Doskonale znosi ekstensywny system utrzymania, nawet na nieużytkach i nie potrzebuje budynków.
09.10.2023., 13:49h
image

Herefordy świetnie czują się na pastwiskach,
ale można je też opasać bardziej intensywnie.

FOTO:
image

Matki
są bardzo
opiekuńcze, potrafią
zaatakować w obronie
potomstwa.

FOTO:

Hereford to brytyjska rasa bydła mięsnego, pochodząca z hrabstwa Herefordshire w West Midlands w Anglii. Utworzono ją w wyniku krzyżowania lokalnego ciężkiego czerwonego bydła roboczego z białogłowym bydłem sprowadzonym z Flandrii.

Dziś uważana za najbardziej rozpowszechnioną na świecie rasę bydła mięsnego – w ponad pięćdziesięciu krajach na całym świecie żyje ponad 5 milionów sztuk czystorasowych herefordów. Za założyciela rasy uważany jest buhaj Silver, który utrwalił w genotypie białą głowę jako charakterystyczny wyróżnik rasowy. Jako rasa typowo mięsna wzorzec rasy hereford uformował się ostatecznie pod koniec XIX wieku, ale księgi hodowlane pochodzą z 1846 roku.

Towar eksportowy

Rasa po raz pierwszy została wyeksportowana z Wielkiej Brytanii w 181...

Pozostało 73% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 15:23