StoryEditor

Dobre, bo nasze – regionalne!

Coraz bardziej doceniamy naszych, regionalnych twórców, nie tylko rękodzieła, ale także nasze regionalne smaki. Działający w podpoznańskiej miejscowości Skrzynki, Instytut Skrzynki (woj. wielkopolskie) kultywuje i wspiera ten trend, organizując m.in. takie konkursy, jak „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” czy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”. 
18.09.2023., 13:09h
Przy okazji konkursu odbywają się także różnego rodzaju warsztaty, ale to także miejsce spotkań, w których lokalni wytwórcy czy producenci mogą pochwalić się swoimi produktami. Zaprezentować swoją ofertę, ale także my – odwiedzający możemy bliżej poznać lokalnych wytwórców, skosztować potraw czy zrobić ciekawe zakupy. Takich inicjatyw potrzebujemy! 

Podczas ostatniego kiermaszu, który odbył się 1.09.2023 r. w przepięknie odrestaurowanym Dworze w Skrzynkach, na terenie okalającego go kompleksu parkowego, mieliśmy właśnie taką okazję.
Agata Króliczak (Ser-ce Jadzi) produkująca różne sery z mleka krowiego
Warsztaty z wyrabiania kiełbasy białej parzonej cieszyły się ogromnym zainteresowaniem
Pasta z orzecha laskowego to ciekawostka oferowana przez gospodarstwo „Eko-zakątek”
Przepiękne dekoracje - rękodzieło wykonane przez Annę i Patrycję Maciejewskie z Barwnej Chaty
Oczywiście, wszystkie te wydarzenia były także tłem dla dwóch konkursów: „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” czy „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2023”. Ocenie poddanych zostało ok. 40 potraw w trzech kategoriach: owoce i warzywa, grzyby oraz zioła i inne.  Kapituła Smaku oceniła poziom Konkursu jako bardzo wysoki. Po degustacji Kapituła postanowiła przyznać:

Certyfikat za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego” w „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” otrzymali:
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa (gm. Tarnowo Podgórne, powiat poznański) za Powidła z czereśni
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej (gm. Mosina, powiat poznański) za Sos do spaghetti
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu"(gm. Dopiewo, powiat poznański) za Vege tatar oraz za Powidła cebulowe
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek (gm. Stęszew, powiat poznański) za Powidła ze śliwek, Grzyby w pomidorach z papryką, Syrop z mięty oraz Syrop malinowy
  • Borówkowy Gaj Plantacja ekologiczna z Konarskich (gm. Kórnik, powiat poznański) za Ocet borówkowy oraz za Sok borówkowy
  • Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna (gm. Pobiedziska, powiat poznański) za Grzybki w occie
  • Miody Ibrona z Puszczykowa (powiat poznański) za Miód nektarowo-spadziowy leśny
W konkursie regionalnym „Smaki natury w tradycyjnych przetworach 2023” przyznano następujące wyróżnienia i nagrody: 
1. W kategorii owoce i warzywa:
  • Grand Prix Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni
  • I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Sos do spaghetti
  • II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Konarzewie "Kobiety sukcesu" za Vege tatar
  • III miejsce: Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Sok borówkowy
Wyróżnienia otrzymali:
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Świtezianki” z Mirosławek za Powidła ze śliwek
  • Magdalena Grześkowiak Koło Gospodyń Wiejskich „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła ze śliwki
  • Koło Gospodyń Wiejskich „Piękni i Młodzi” z Pecnej za Konfiturę z jeżyn oraz za Dżem z dyni
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” KGW „Babki, że Hej” z Wysogotowa za Powidła z czereśni.

2. W kategorii grzyby:
  • GRAND PRIX: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w pomidorach z papryką
  • 1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w occie
  • 2 miejsce: Wanda Szafrańska Gospodarstwo Agroturystyczne Koziraj z Promna za Grzybki w occie
  • 3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Krem z nóżek
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Grzyby w occie

3. W kategorii zioła i inne
  • GRAND PRIX: Grochówka Psarskie z Psarskich (gm. Śrem, powiat śremski) za Bigos
  • 1 miejsce: Agnieszka Stroińska-Kowala Eko-Zakątek zdrowia z Chraplewa (gm. Kuślin, powiat nowotomyski) za Pasta z orzechów laskowych
  • 2 miejsce: Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód nektarowo-spadziowy leśny
  • 3 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty 
Wyróżnienie otrzymali: 
  • Borówkowy Gaj Plantacja Ekologiczna z Konarskich za Ocet borówkowy
  • Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Krem z dyni
  • Gospodarstwo Pasieczne Miody Ibrona z Puszczykowa za Miód wielokwiatowy z rabarbarem
Wyróżnienie Specjalne „Z przeszłości dla przyszłości” Koło Gospodyń Wiejskich w Mirosławkach "Świtezianki" za Syrop malinowy oraz Syrop z mięty.

Patronat Honorowy nad wydarzeniem objął Jan Grabkowski Starosta Poznański.
Fot. Walerowska, Instytut Skrzynki
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. marzec 2024 17:22