Zaraz po zbiorach kukurydzy na ziarno, powinniśmy pomyśleć o odpowiednim zagospodarowaniu resztek pożniwnych na polu, tak aby rośliny następcze mogły uzyskane z nich składniki pokarmowe, jak najlepiej wykorzystać.
Tona suchej słomy
W zależności od wykorzystanej przez nas odmiany kukurydzy plon słomy wynosi od 10 do 15 ton z ha. Przyjmuje się więc, że średnio wykorzystanie składników pokarmowych, które zostały wprowadzone do gleby z 1 tony słomy z kukurydzy, wynosi około: 10 kg azotu, 4 kg P2O5 oraz 20 kg K2O.
Zobacz także: Kiedy wapnować ściernisko po kukurydzy? Dawka wapna na hektar
Rozkład resztek pożniwnych
Pierwszy krok po zakończonych żniwach kukurydzy na ziarno to dobre rozdrobienie resztek pozostawionych na polu. Można wykonać mulczowanie, które nie dość, że bardzo dobrze rozdrobni resztki, wpływając na tworzenie się tak ważnej dla gleby próchnicy, to dodatkowo zabezpieczy nam pole przed omacnicą prosowianką.
Aby przyspieszyć rozkład resztek pożniwnych, trzeba zastosować nawozy azotowe w dawce około 20 do 30 kilogramów N na ha.
Można do tego wykorzystać RSM, który cechuje się szybkim działaniem.
W ofercie na rynku znajdziemy także preparaty mikrobiologiczne, które zawierają odpowiednie szczepy bakterii, których zadaniem jest rozkład celulozy. Trzeba jednak pamiętać, że jezeli gospodarujemy na polu, które cechuje się kwasowym pH, w tym przypadku mikroorganizmy będą się namnażać słabiej. Ważna przy ich stosowaniu jest temperatura, a także wilgotność.
Patrycja Bernat
Fot: Marek Kalinowski
