Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Wydajność i koszty determinują konkurencyjność

23.11.2016

Drukuj

Wydajność i koszty determinują konkurencyjność

Artykuł dostępny

Według prof. Zygmunta M. Kowalskiego Trudne czasy powinny zachęcić nas do liczenia kosztów. Tylko przez efektywną ekonomicznie produkcję mleka możemy konkurować na rynkach UE oraz wschodniej Europy i Azji.

r e k l a m a

– Liczenie kosztów jest szczególnie ważne obecnie, gdy mamy do czynienia z nadprodukcją mleka. Producenci muszą zrozumieć, że o ich zyskach decydują nie tylko wysokie ceny skupu, ale także poziom kosztów produkcji mleka. O ile na ceny skupu mają niewielki wpływ, o kosztach produkcji decydują codziennie – podkreślał prelegent z Krakowa.

Przykładem nieracjonalności jest rezygnowanie z zakupu dodatku paszowego, bo brakuje pieniędzy, skoro relacja koszt: zysk dla tego dodatku wynosi jak 1 do 4, co oznacza, że wydatek 100 zł na jego zakup przynosi dochód 400 zł. – Im szybciej nauczymy się liczyć koszty, tym mniej straszyć nas będzie widmo kolejnych kryzysów – mówił prof. Kowalski.

opr. mj
Fot. Wieczorek

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: spadki cen w skupach przystopowały

Czytaj

Galeria zdjęć

Redaktor "tap" Marcin Jajor i prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Redaktor "tap" Marcin Jajor i prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.
Prof. Zygmunt M. Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii