StoryEditor

Czy sprzedaż ciągników może być zwolniona z VAT?

Pytanie: Jestem rolnikiem ryczałtowym ale wcześniej, do 2017 r. byłem podatnikiem VAT dla usług rolniczych. Dodatkowo prowadzę usługi transportowe jako podatnik czynny zwolniony z VAT z art. 113. Planuję sprzedać 2 ciągniki z gospodarstwa zakupione z odliczeniem VAT. Czy taka sprzedaż może być zwolniona z VAT?
30.08.2019., 14:08h
Odpowiedź: Formalnie Czytelnik jest obecnie podatnikiem czynnym tylko dla działalności nierolniczej, natomiast sprzedaż środków trwałych ma się odbywać z działalności zwolnionej. Na podst. art.43.1. 2 zwalnia się od podatku dostawę towarów wykorzystywanych wyłącznie na cele działalności zwolnionej od podatku, jeżeli z tytułu nabycia, importu lub wytworzenia tych towarów nie przysługiwało dokonującemu ich dostawy prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego. Pierwsza przesłanka jest spełniona, natomiast druga nie, zatem co do zasady, taka sprzedaż musi być opodatkowana VAT stawką 23%, licząc od aktualnej wartości rynkowej netto. Jednak Czytelnik może tutaj skorzystać ze zwolnienia z VAT na podstawie art. 113, mimo że dla obecnie prowadzonej działalności gospodarczej jest zwolniony przedmiotowo na podstawie ww. przepisów, a sprzedaż ciągników nie będzie wchodziła do limitu zwolnienia = 200 tys. zł. Taka sprzedaż może być udokumentowana, na żądanie nabywcy, fakturą ze stawką „zw.” i wskazaniem przedmiotowego przepisu. Takie podejście jest wskazane m.in. w interpretacji indywidualnej Interpretacja indywidualna KAS, sygn....
Pozostało 13% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 19:36