StoryEditor

Rekompensata z ARR za jabłka z VAT?

Czy członek grupy producentów owoców i warzyw oraz podatnik VAT będzie musiał odprowadzać VAT od rekompensaty za jabłka otrzymanej z ARR?
18.09.2016., 12:09h

Jestem członkiem grupy producentów owoców i warzyw oraz podatnikiem VAT. Otrzymałem decyzję o przyznaniu rekompensat unijnych z ARR za wycofane jabłka. Czy będę musiał odprowadzić VAT od tej rekompensaty i ewentualnie jak to zrobić? – pyta nasz Czytelnik.

Okazuje się, Minister Finansów interpretuje, że producenci rolni mający status podatnika VAT, przekazując owoce i warzywa, dokonują odpłatnej dostawy towarów. W tym przypadku unijna rekompensata, którą otrzymali, jest formą wynagrodzenia. Na podstawie art. 29a ust. 1 ustawy o VAT, zgodnie z którym podstawą opodatkowania VAT jest wszystko, co stanowi zapłatę, którą podatnik otrzymał od nabywcy lub osoby trzeciej. Chodzi także o dotacje, subwencje i inne dopłaty o podobnym charakterze mające bezpośredni wpływ na cenę. MF ustosunkowało się też w tej interpretacji do stawki VAT od takiego wycofania owoców od samych owoców ma to być 5% natomiast od opakowania i transportu – 23%. Inaczej fiskus podchodzi do  rekompensaty za utylizację, uznając, że skoro w tym przypadku nie ma odbiorcy towaru, to nie ma też obowiązku odprowadzenia VAT.

Tak więc, od strony technicznej, po otrzymaniu d...

Pozostało 33% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 00:21