StoryEditor

Rozliczyć VAT od zakupionej przyczepki

Kupiłem przyczepkę, czy mogę odliczyć VAT od jej zakupu? – pyta rolnik, podając pełną nazwę pojazdu.
26.09.2017., 11:09h
W ostatnim czasie zakupiłem przyczepkę samochodową. W związku z tym mam pytanie, czy możliwe jest odliczenie VAT od tego zakupu. Chciałbym dodać, że w tytule faktury figuruje oznaczenie „Przyczepa N2336 Neptun ZES”. Przyczepka będzie przeznaczona do celów rolniczych w transporcie towarów. Wcześniej kupiłem samochód osobowy z 50% odliczeniem VAT.

O możliwości odliczenia podatku naliczonego VAT od zakupu środka trwałego nie decyduje nazwa podana na fakturze lub wielkość danego środka, a wyłącznie związek ze sprzedażą opodatkowaną. – odpowiada Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej, nasz ekspert VAT.

W omawianym przypadku nie ma też formalne okoliczność, czy tę przyczepkę będzie ciągnąć samochód osobowy zakupiony w celu tzw. wykorzystania mieszanego w gospodarstwie czy np. ciągnik rolniczy. Zgodnie z Art. 86. 1. Ustawy o VAT, zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi,  przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego. Ciężar dowodu, w razie kontroli, czy dany środek trwały jest wykorzystywany dla celów sprzedaży opodatkowanej – tutaj w ...
Pozostało 32% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 09:32