StoryEditor

VAT od ciągnika, a emerytura za pasem

Jestem vatowcem i podpisałem umowę na zakup ciągnika sierpniu 2017. Z końcem roku planuję przejście na emeryturę z KRUS. Czy mogę odliczyć VAT i nie będzie konieczności jego zwrotu, ponieważ nie minie nawet rok od zakupu ciągnika?
26.09.2017., 11:09h
Jestem vatowcem i podpisałem umowę na zakup ciągnika sierpniu 2017. Z końcem roku planuję przejście na emeryturę z KRUS. Czy mogę odliczyć VAT i nie będzie konieczności jego zwrotu, ponieważ nie minie nawet rok od zakupu ciągnika? Gospodarstwo zostanie przepisane w całości łącznie z maszynami, budynkami i polem na syna, który będzie na VAT.

W przypadku przekazania całego gospodarstwa przez podatnika czynnego VAT mamy do czynienia z „zbyciem przedsiębiorstwa” w rozumieniu art. 6 ust. 1 Ustawy VAT, co nie podlega w ogóle przepisom VAT. Takie stanowisko jest już utrwalone w orzecznictwie organów podatkowych i  sądach, jednak warunkiem koniecznym do skorzystania ze zwolnienia z VAT jest posiadanie statusu podatnika czynnego przez osobę przejmującą gospodarstwo (przedsiębiorstwo w rozumieniu VAT) – odpowiada Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej, nasz ekspert VAT.

Zbywca ma w takim przypadku tylko obowiązek powiadomić US o zaprzestaniu  działalności rolniczej. W tym celu podatnik składa formularz VAT-Z, gdzie wskazuje:

*w poz. 20 – datę, od której zaprzestanie wykonywania czynności opodatkowanych,

*w poz. 21 – przyczynę zaprzestan...
Pozostało 66% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 09:32