StoryEditor

Zboże z ryczałtu w magazynie vatowca

Mam ziarno ze starego sezonu, które będę sprzedawać już jako VAT-owiec, a nie rolnik ryczałtowy. Co na to fiskus?
05.04.2018., 17:04h
Czytelnik pyta: jestem na ryczałcie. Zamierzam od 1 sierpnia 2018  przejść na zasady ogólne. Czy przy sprzedaży płodów rolnych ze starego sezonu jest ich możliwość sprzedaży na ryczałcie, choć już wtedy będę na VAT?

Ustawa o VAT nie przewiduje możliwości sprzedaży towarów wytworzonych jako zwolnione z VAT, znajdujących się u podatnika w dniu rezygnacji ze zwolnienia, na tzw. starych zasadach, tj. w tym przypadku ze zwrotem zryczałtowanym – mówi Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej, nasz ekspert VAT.

Oznacza to, że nasz Czytelnik musi sprzedać, od dnia rezygnacji ze zwolnienia z VAT, produkty wytworzone na statusie rolnika ryczałtowego (np. ubiegłoroczne) wyłącznie z właściwą stawką VAT (produkty roślinne najczęściej 5% VAT). Nie ma tu żadnego znaczenia sezonowość produkcji rolnej.

Istnieje jednak możliwość odzyskania, przynajmniej części – VAT naliczonego przy zakupach opodatkowanych środków produkcji zużytych do wytworzenia towarów w okresie zwolnienia. Wynika to z art. 91 ust. 7-7d Ustawy o VAT. Możliwość oznacza, że podatnik ma prawo do takiego odliczenia, ale nie musi z niego korzystać. Zgodnie z tymi przepisami, je...
Pozostało 55% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 23:41