Żywienie jest najważniejszym pozagenetycznym czynnikiem determinującym produkcyjność zwierząt, a przy okazji najistotniejszym kosztem bezpośrednim, stanowiącym ok. 70% nakładów, zatem w najwyższym stopniu wpływającym na rentowność produkcji świń. To pierwsze zdanie tekstu jest o tyle prawdziwe, o ile trywialne i oczywiste. Jednak pomimo jego trywialności sprawa ograniczania kosztów produkcji poprzez modyfikowanie żywienia pozostaje jednym z nierozwiązanych aspektów funkcjonowania rynku produkcji zwierzęcej. Dlaczego tak jest? Ponieważ mimo wszystko zagadnienie jest bardzo skomplikowane i zależne od ogromnej liczby czynników modyfikujących efekt, co powoduje znaczący poziom nieprzewidywalności i idącej za tym niepewności, a czasem strachu przed szukaniem rozwiązań alternatywnych.
Niższe koszty zakupu pasz i wyższa opłacalność?
Na początek warto zwrócić uwagę na fakt, że niższe koszty zakupu pasz i wyższa opłacalność to nie są pojęcia tożsame, a czasem nawet niespecjalnie wysoko skorelowane. Istnieją 3 podstawowe sposoby poprawy rentowności produkcji:
1. Obniżenie kosztów przy zachowaniu parametrów produkcyjnych.
2. Popra...
