StoryEditor

Czy można siać rzepak na polu z kiłą?

Kiła kapusty jest praktycznie w całym kraju, zwłaszcza w tych rejonach, w których rzepak uprawiany jest często na danym polu. Czy można uprawiać rzepak na polu, na którym wystąpiła kiła kapusty?
21.07.2019., 15:07h

Tak, ale jest wiele uwarunkowań. Sprawca choroby (pierwotniak) jest pasożytem bezwzględnym, tj. rozwija się tylko w żywych roślinach. Jego pojawienie się na polu oznacza, że przez kilka lub kilkanaście lat będzie atakował rośliny z rodziny kapustowatych, nie tylko uprawne, ale także chwasty. Istnieje ponadto ryzyko przenoszenia patogenu z glebą na maszynach i środkach transportu, co wymaga ich czyszczenia i dezynfekcji po każdej obecności na zainfekowanym polu lub kontakcie z porażonymi roślinami.

Profilaktyka przede wszystkim

Profilaktyka polega na siewie odmian o podwyższonej odporności na sprawcę choroby, 7–9-letnią przerwę w uprawie rzepaku i innych roślin z tej rodziny na zainfekowanym polu (np. gorczycy w międzyplonie), uprawę gatunków niebędących żywicielami (zboża, kukurydza, buraki, ziemniaki, bobowate).

Warto także zwrócić uwagę na:

  • dokładne przyorywanie resztek pożniwnych,
  •  obojętne pH gleby (wapno tlenkowe przed siewem rzepaku ogranicza rozwój zarodników, ale ich nie zwalcza),
  • niszczenie samosiewów i chwastów z rodziny kapustowatych,
  •  czyszczenie oraz dezynfekcję maszyn,
  •  unikanie wczesnych siewów,
  •  nawożenie przedsiewne azotniakiem. Do chemicznego zwalczania kiły w fazie BBCH 14–16 zarejestrowany jest m.in. środek Topsin M 500 SC (tiofanat metylu).
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 22:20