StoryEditor

Innowacyjna biorafineria powstanie w Polsce

Za dwa lata w Żórawinie (Dolny Śląsk) zostanie wybudowana pilotażowa biorafineria, produkująca pełnowartościowe białka z rzepaku na skalę przemysłową.
17.02.2017., 11:02h

Będzie to pierwsza tego typu biorafineria na świecie.

Grupa Wilmar, specjalizująca się w przetwórstwie roślin oleistych, zainwestowała w projekt firmy NapiFeryn BioTech. Współpraca przedsiębiorstw ma doprowadzić do pojawienia się na światowym rynku nowego, polskiego białka roślinnego.

Białko spożywcze z rzepaku jest pomysłem biotechnologów z Łodzi, którzy opatentowali nowatorską metodę uzyskiwania wartościowego składnika z biomasy powstałej po tłoczeniu oleju. Producenci żywności będą mieli więc dostęp do białka, które jest alternatywą dla soi. Białko rzepakowe może być zdrowym składnikiem m.in. pieczywa, makaronów, słodyczy i napojów.

Źródło:www.napifern.pl

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. maj 2024 23:35