StoryEditor

Kiła kapusty – jak rozpoznać i jak ją ograniczyć odpowiednią agrotechniką?

Kiła kapusty jest chorobą, która zagraża uprawie rzepaku na terenie prawie całego kraju. Jak ją poprawnie rozpoznać i jak sobie radzić odpowiednią agrotechniką i stosowaniem odmian z odpornością?
25.09.2023., 11:09h
Kiłę kapusty wywołuje występujący w glebie pierwotniak Plasmodiophora brassicae, który może w sprzyjających warunkach porażać również inne gatunki uprawne z rodzaju Brassicae, a także chwasty, m.in. gorczycę, tobołki i tasznika.

Podstawowym sposobem jego graniczenia jest uprawa odmian tolerancyjnych oraz odpowiednia agrotechnika, tj.:
  • przerwa w uprawie rzepaku i innych roślin z rodziny kapustowatych na tym samym polu,
  • poprawa struktury gleby,
  • uregulowanie odczynu gleby do obojętnego  (przed siewem rzepaku),
  • niszczenie samosiewów i chwastów z rodziny kapustowatych,
  • siew w międzyplonach roślin innych niż z rodziny kapustowatych,
  • czyszczenie z gleby oraz dezynfekcja narzędzi i maszyn uprawowych po opuszczeniu zakażonego pola, a przed wjazdem na wolne od patogenu,
  • siew w optymalnym terminie (unikanie wczesnych terminów siewów),
  • jednym ze sposobów ograniczających sprawcę kiły kapusty jest stosowanie cyjanamidu wapnia (azotniaku) przed siewem rzepaku. 

Jak rozpoznać kiłę kapusty?

Na częściach nadziemnych i podziemnych widoczne są dopiero po kilku tygodniach od siewu. Rośliny rzepaku już jesienią więdną, są mniejsze od zdrowych, mają fioletowe lub czerwonawe liście. Jest to efekt słabszego pobierania wody i składników pokarmowych przez zniszczony system korzeniowy.  Porażoną roślinę trudno wyrwać z korzeniami, ponieważ łatwo urywa się u podstawy. Korzenie zamieniają się w grube narośla (guzy), przypominające organy spichrzowe. Na jednym korzeniu może być od jednego do kilku guzów. Początkowo są one kremowobiałe i twarde, z czasem brunatnieją, stają się miękkie, gniją i rozpadają. 

Odmiany o większej odporności na kiłę kapusty

Sprawca kiły kapusty nie jest organizmem jednorodnym genetycznie. Dotychczasowe badania wykazały, że na terenie Polski w większym nasileniu występuje kilka patotypów P. brassicae i można przypuszczać, że w przyszłości pojawią się nowe.

W Krajowym Rejestrze mamy obecnie 18 takich odmian:
  • SY Alister,
  • DK Platinium,
  • Alasco,
  • Augusta,
  • SY Alibaba,
  • Crocodile,
  • Crotora,
  • LG Anarion,
  • DK Plasma,
  • Alltamira,
  • LG Scorpion,
  • Pegazzus,
  • ES Criterio,
  • Crocant,
  • Croissant,
  • Cromat,
  • LG Baracuda,
  • Richmond.

opr. Bernat na podst. dr Maria Walerowska oraz Krajowy Rejestr Odmian. 
Fot: Czubiński
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 15:32