Jakie są najważniejsze chwasty w roślinach strączkowych?

Rośliny strączkowe w porównaniu ze zbożami, rzepakiem, ziemniakami czy burakiem są stosunkowo rzadziej atakowane przez choroby i szkodniki. Odrębną kwestie w strączkowych stanowią chwasty. Są one związane nie z gatunkiem uprawnym, ale z glebą i sposobem jej uprawy. Jakie są najważniejsze chwasty występujące w uprawie roślin strączkowych?
Najważniejsze chwasty w uprawie strączkowych
- komosa biała,

Komosa biała. fot. Czubiński
- ostrożeń polny,
- poziewnik szorstki,
- rdest plamisty,
- rdest kolankowaty,
- rumianowate,
- fiołki,
- uczep trójlistkowy,
- perz,
- wyczyniec polny,

Wyczyniec polny. fot. Czubiński
- owies głuchy.
- komosa biała,
- dymnica pospolita,
- bodziszek drobny,

Bodziszek drobny. fot. Daleszyński
- powój polny,
- rdest powojowaty,
- farbownik polny,
- mak polny,
- przytulia czepna,
- chaber.
- owies głuchy,
- perz właściwy,
- włośnica zielona.
- komosa,
- gorczyca polna,
- chaber,

Chaber. fot. Sobiech.
- kurzyślad,
- mak piaskowy,
- przetaczniki,
- rdestówka powojowata,
- ostróżeczka,
- rumianowate,
- wilczomlecz obrotny.
- perz właściwy,
- stokłosy,
- włośnica sina.
- bodziszek drobny,
- wilczomlecz obrotny,
- wilczomlecz ogrodowy,
- psianka czarna,
- dymnica pospolita,
- rdest ptasi,
- szarłat szorstki,

Szarłat szorstki. fot. Czubiński.
- żółtlica drobnokwiatowa.
- chwastnica jednostronna,
- perz właściwy,
- włośnica zielona.
Na podst. 100 pytań o strączkowe.