StoryEditor

Podatek od nieodebranego domu

Pytanie: Posiadam gospodarstwo i buduję dom, a to się przeciąga w czasie. Dom nie jest jeszcze odebrany przez nadzór budowlany. Od kiedy gmina ma prawo naliczać mi podatek od nieruchomości od tego domu?
10.02.2014., 11:02h

 

Odpowiedź: Zgodnie z art. 6 ust. 2 Ustawy z 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych, w przypadku budynków lub ich części oraz budowli, obowiązek podatkowy powstaje z dniem 1 stycznia następującego po roku, w którym budowa wspomnianych obiektów została zakończona lub w którym rozpoczęto użytkowanie budynku albo jego części przed ich ostatecznym wykończeniem.

W związku z powyższym stwierdzić należy, że obowiązek podatkowy powstanie dopiero od początku następnego roku następującego po roku, w którym zaistniały ww. zdarzenia, nawet jeśli zdarzenia te wystąpiły na początku danego roku.

Wskazać należy, że stosownie do treści art. 6 ust. 2 powołanej ustawy, rozpoczęcie użytkowania wykończonej części budynku powoduje powstanie obowiązku uiszczania podatku od całego budynku (także od niewykończonej części), nawet jeśli właściciel używa jedynie jego niewielkiej części.

Dodatkowo wskazać należy, że ustawa, jak również przepisy prawa budowlanego nie definiują pojęcia zakończenia budowy, co powoduje wiele trudności praktycznych. Pomimo tego przyjąć należy, że budowa została ukończona, jeśli zostało złożone zawiadomienie ...

Pozostało 52% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. listopad 2026 08:24