Gospodarstwa agroturystyczne na polskich wsiach to często wybierane destynacje na wakacyjne wojaże. Nic dziwnego – polska wieś jest piękna i oferuje niezapomniane wrażenia. Gospodarze świadomi potencjalnych wpływów urozmaicają swoją ofertę. Szczególnie, że coraz więcej młodych ludzi wybiera takie warianty odpoczynku. Z agroturystyki wiejskiej korzystają przedstawiciele Pokolenia Z, którzy ustawiają poprzeczkę niezwykle wysoko – cenią przyrodę, autentyczność, a do tego angażują się w ekologię. Liczą na prawdziwe przeżycia w wyjątkowych okolicznościach, dzięki którym doświadczą czegoś interesującego i nabędą nowych umiejętności.
Nowe trendy, które dobrze jest zmonetyzować
Serwowanie posiłków przyrządzonych z ekologicznych produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego gospodarza to już właściwie norma. Klienci przybywający z miast poszukują prawdziwych wrażeń kulinarnych bazujących na rodzimych składnikach, ale obecnie to nie wystarcza. Modne są działania, procesowe podejście do klientów, dlatego w wielu gospodarstwach agroturystycznych oferowane są nie tylko wyjątkowe posiłki, ale także samo ich przygotowywanie – warto oferować, np. kurs pieczenia chleba, robienia kiszonek, przetworów, tradycyjnych dań i ciast.
Agroturystyka – dlaczego ważne jest działanie?
Klienci chętnie uczestniczą także w warsztatach, np. zielarskich, majsterkowicza, rękodzielniczych (wytwarzanie domowych kosmetyków, plecenie wianków, tworzenie bukietów, posługiwanie się szydełkiem). Wycieczki po gospodarstwie i zakładanie sezonowych restauracji – to kolejne możliwości na zarobkowanie. Klienci powinni wiedzieć, że jeśli decydują się na konkretną destynację, wybierają nie tylko lokalizację, ale także sposób na spędzanie czasu w sposób kreatywny i ciekawy. To dlatego warto urządzić swoje gospodarstwo w określonym kierunku, wokół atrakcyjnego tematu – w taki sposób działają gospodarstwa tematyczne.
Przeczytaj także: W jaki sposób rolnicy mogą czerpać z nowych trendów w turystyce? Rozmowa z Hubertem Gonerą [wywiad, podcast]
Agroturystyka – wykorzystajmy naturę!
Warto korzystać z tego, co oferuje natura i otoczenie. Pomysły są jak na wyciągniecie ręki – pensjonat znajduje się w lesie lub nad jeziorem? Może dobrze jest w swojej ofercie umieścić lekcje z wędkowania, wspólne grzybobranie, czy opiekę nad zwierzętami znajdującymi się w gospodarstwie. Okazuje się, że coraz modniejsze jest zachęcenia klientów do pozostawienia pozytywnego śladu po swoich odwiedzinach w gospodarstwie agroturystycznym w myśl zasad lansowanych przez turystykę regeneratywną. W najświeższych trendach pozostają takie działania jak, np. wspólne pielenie ogródka (po więcej informacji zapraszamy do wysłuchania podcastu: W jaki sposób rolnicy mogą czerpać z nowych trendów w turystyce?) Klienci poszukują spokoju, ciszy, obcowania z czystą naturą. Cieszą ich najprostsze czynności!
Warto wykorzystywać warunki przyrodnicze i infrastrukturę wokół gospodarstwa, np. ścieżki rowerowe, szlaki górskie, parki, wydarzenia, spływy kajakowe – informacje o tych atrakcjach powinny znajdować się w opisie oferty.
Agroturystyka online
Wabikiem będzie dobrze przygotowana strona internetowa, która kusi pięknymi fotografiami. Dobrze jest pokazać nie tylko same miejsca i gustowny design, ale przede wszystkim podzielić się historią miejsca i ludźmi, którzy je tworzą. Zamiast statycznych ujęć należy postawić na zdjęcia „w akcji” – aby sprzedać wizję na to, co czeka klientów po przyjeździe.
Warto skorzystać z pomocy młodych osób (może dorastających dzieci), aby swoje usługi reklamować w Internecie za pomocą Facebooka, Instagrama, Tik Toka.
Turystyka kulinarna
Ciekawe alternatywy odsłania projekt BASCIL zajmujący się rozwojem usług turystyki kulinarnej na terenach wiejskich w regionie Morza Bałtyckiego. Jego celem jest wspieranie producentów żywności wytwarzających swoje produkty na małą skalę poprzez stworzenie atrakcyjnej oferty w branży turystycznej. Pomysłem jest połączenie ich zasobów z usługami turystyki. Okazuje się bowiem, że coraz więcej turystów podróżuje po to, aby poznawać lokalne smaki i doświadczać kulinarnych ekscytacji – dlatego podróżujący często wybierają te miejsca, które mogą zaspokoić ich coraz bardziej wymagające kubki smakowe.
Fot. envato elements
