StoryEditor

Magazynowanie zboża – jakich błędów unikać?

Prawidłowe magazynowanie zboża jest ważne, aby utrzymać wysokość jakość ziarna. O czym należy pamiętać i jakich błędów nie popełniać?

25.09.2025., 10:00h

Właściwe magazynowanie jest niezbędne, aby zachować dobrą jakość i ograniczyć straty w zebranym plonie. Podczas magazynowania ważna jest kontrola paru czynników m.in.:

  • temperatury,
  • wilgotności,
  • a także obecności szkodników magazynowych.

Oczywiście należy pamiętać o tym, że przed złożeniem nowego materiału, magazyn powinien zostać odpowiednio oczyszczony i przygotowany. Na tym praca się nie kończy. Gdy zboże z nowych zbiorów trafi do magazynu, powinno być systematycznie kontrolowane, tak aby utrzymać wysoką jakość ziarna.

Błędy w magazynowaniu zboża

Niestety zdarzają się błędy w magazynowaniu zboża. Błędy te dotyczą w pierwszej kolejności składowania ziarna, które ma zbyt wysoką wilgotność. Jeżeli wilgotność jest zbyt wysoka, narażamy zboże na rozwój pleśni oraz grzybów.

Rozwiązanie: dokładne dosuszenie.

  • Nieprzygotowany magazyn

Kolejny problem to już wcześniej wspomniane nieprzygotowanie magazynu na przyjęcie zboża. W magazynie nie powinny znajdować się ani resztki starego ziarna, ani kurz, ani jaja szkodników, które mogą zacząć się szybko namnażać. Konieczna jest zawsze dezynfekcja i sprzątanie magazynu.

Zobacz także: Jak wybrać silos zbożowy? Poradnik dla rolników przed inwestycją

  • Wentylacja

Brak odpowiedniej wentylacji magazynu na zboże może doprowadzić do nagrzania się ziaren, a także rozwoju pleśni. Warto ziarno regularnie mieszać, stosować wentylatory i regularnie przewietrzać pomieszczenie, w którym magazynowane jest ziarno.

  • Monitoring przede wszystkim

Monitoring jest ważny nie tylko na polu, ale i w magazynie, szybkie wykrycie np. szkodników magazynowych, pozwala na równie szybką reakcję i ograniczenie potencjalnych strat w ziarnie.

  • Gryzonie i ptaki

Równie groźne, jak szkodniki magazynowe są gryzonie oraz ptactwo. Mogą one zanieczyszczać ziarno i przenosić różne choroby, co skutkować będzie startami w ilości i jakości ziarna. Warto zastosować pułapki, środki deratyzacyjne czy siatki ochronne.

image

Czym i jak kontrolować parametry ziarna?

Szkodniki magazynowe

Jednym z większych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie są szkodniki magazynowe. Niestety nawet pomimo postępu w technologii przechowywania, rocznie odpowiadają za od 8 do 10% strat w światowych zbiorach zbóż.

Podstawą skutecznej ochrony jest zapobieganie. Kluczowe więc są:

  • higiena magazynów i urządzeń,
  • czyszczenie i suszenie ziarna,
  • monitorowanie obecności szkodników,
  • stosowanie odmian odpornych.

Metody niechemiczne

  • Higiena – czyszczenie pomieszczeń i sprzętu to podstawa. Należy usunąć resztki ziarna, kurz i pajęczyny, które są siedliskiem szkodników.
  • Kontrolowane warunki przechowywania – suszenie i chłodzenie ziarna (poniżej 10°C) znacznie wydłuża czas jego bezpiecznego składowania. Przewietrzanie zapobiega wzrostowi temperatury i wilgotności w masie ziarna.
  • Kontrolowana atmosfera – redukcja tlenu do poziomu <1% (azot) lub poniżej 8% (CO₂) prowadzi do śmierci szkodników po 2–3 tygodniach.
  • Temperatura – zamrażanie (–15°C) lub podgrzewanie (>50°C) powoduje szybką śmierć szkodników, ale jest stosowane głównie na małą skalę.
  • Metody fizyczne i biologiczne – promieniowanie UV, dźwięk, pułapki, czy wrogowie naturalni (np. pasożyty) mają ograniczone zastosowanie, ale wspomagają ochronę.

O metodach chemicznych przeczytasz TUTAJ:  Metody zwalczania szkodników magazynowych. Jak chronić przechowywane zboże?

 

Patrycja Bernat

Fot: archiwum redakcji

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 14:30