StoryEditor

Zboża jare koniecznie bez chwastów

Prawdopodobnie wegetacja w tym sezonie rozpocznie się nieco szybciej niż zazwyczaj. W związku z tym część rolników przyspieszy pewnie siewy zbóż jarych. Dlatego najlepiej już dzisiaj zaplanować strategię ochrony herbicydowej swojej plantacji.
23.02.2022., 12:02h

Chociaż istnieje możliwość zastosowania herbicydu przedwschodowego doglebowego, w zdecydowanej większości przypadków zboża jare odchwaszczane są za pomocą herbicydów nalistnych. Niewątpliwie takie podejście do tematu ma swoje zalety, ponieważ pozwala na wykonanie zabiegu w momencie pojawienia się chwastów, których rozpoznanie nie jest kłopotliwe, a dzięki temu dobór odpowiedniego herbicydu nie stwarza problemu. Ponadto zabiegi herbicydowe nalistne są zdecydowanie bardziej efektywne.

Co w łanie piszczy?

Plantacje zbóż jarych zachwaszczane są najczęściej przez kilka lub kilkanaście gatunków chwastów. W skrajnych przypadkach może być ich nawet kilkadziesiąt. Skład gatunkowy, liczebność poszczególnych chwastów oraz termin ich pojawienia się wiosną uzależniony jest od dwóch czynników: przedplonu oraz warunków wilgotnościowo-termicznych.

W zależności od przedplonu, którym mogła być np. kukurydza czy buraki cukrowe, możemy spodziewać się wystąpienia: chwastnicy jednostronnej, włośnic, komosy białej, szarłatu szorstkiego czy psianki czarnej. Natomiast jeśli przedplonem były zboża ozime, to z dużym prawdopodobieństwem możemy oczekiwać wystąpienia miotły zbożowej, przytulii czepnej, maku polnego, chabra bławatka, fiołków, jasnoty, przetaczników czy chwastów rumianowatych. Jeżeli natomiast przedplonem był rzepak ozimy, to możemy oczekiwać wystąpienia w dużym nasileniu samosiewów rzepaku, gorczycy polnej, bodziszków, stulichy psiej czy dymnicy pospolitej.

Istotna jest również temperatura, ponieważ niektóre z tych gatunków mogą kiełkować w niższej temperaturze niż wysiany gatunek zboża jarego. Jako pierwszych chwastów na plantacji zbóż jarych możemy spodziewać się miotły zbożowej, przytulii czepnej oraz przetacznika bluszczykowatego. Wraz ze wzrostem temperatury (głównie wierzchniej warstwy gleby), mogą pojawiać się kolejne gatunki, tj. mak polny, fiołek polny, gwiazdnica pospolita, tasznik pospolity, tobołki polne, chwasty rumianowate czy samosiewy rzepaku. Ponadto wraz ze wzrostem temperatury pojawiają się masowo również gatunki jare: owies głuchy, komosa biała, iglica pospolita, gorczyca polna czy rdesty (ptasi, kolankowaty). Najpóźniej wschodzą gatunki tzw. ciepłolubne, tj. chwastnica jednostronna, włośnice, szarłat szorstki czy psianka czarna.

Więcej o odchwaszczaniu zbóż jarych przeczytasz w marcowym wydaniu naszego miesięcznika.

jd, fot. Sierszeńska

Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. kwiecień 2024 19:00