Przed rozbudową fabryki przerabialiśmy 250 tys. t ziemniaków w Lęborku. Po jej zakończeniu w kolejnym sezonie planujemy przerabiać już ok. 450 tys. t, głównie na frytki, ale także na placki i płatki. Oznacza to, że w ciągu dwóch sezonów podwoiliśmy produkcję – mówi Jarosław Wańkowicz, dyrektor łańcucha dostaw w Farm Frites Poland. – Główny trzonem produkcji są oczywiście frytki. Naszym największym klientem jest McDonald‘s. Zaopatrujemy 10 rynków Europy środkowo-wschodniej.
25 t frytek na godzinę
W fabryce produkowane są frytki proste i karbowane o różnych grubościach – według zapotrzebowania klienta. Działają dwie linie produkcyjne, pierwsza o wydajności 15 t/godz., co oznacza produkcję ponad 100 tys. t frytek rocznie oraz druga – nowa, uruchomiona w 2023 r., o wydajności 10 t/godz. Nowa linia docelowo ma przerabiać 15 t/godz.
