StoryEditor

Produkcja frytek dla McDonalds - potencjał dla producentów ziemniaków

Szacuje się, że rocznie światowy rynek frytek przyrastać będzie o ok. 5–7%. Co to oznacza? Przetwórcy będą potrzebować surowca. Odwiedziłam fabrykę Farm Frites Poland w Lęborku, żeby dowiedzieć się, jak wygląda produkcja frytek, które jemy m.in. w restauracjach McDonald‘s i porozmawiać o potencjale dla producentów ziemniaków.

21.06.2025., 12:00h

Przed rozbudową fabryki przerabialiśmy 250 tys. t ziemniaków w Lęborku. Po jej zakończeniu w kolejnym sezonie planujemy przerabiać już ok. 450 tys. t, głównie na frytki, ale także na placki i płatki. Oznacza to, że w ciągu dwóch sezonów podwoiliśmy produkcję – mówi Jarosław Wańkowicz, dyrektor łańcucha dostaw w Farm Frites Poland. – Główny trzonem produkcji są oczywiście frytki. Naszym największym klientem jest McDonald‘s. Zaopatrujemy 10 rynków Europy środkowo-wschodniej.

25 t frytek na godzinę

W fabryce produkowane są frytki proste i karbowane o różnych grubościach – według zapotrzebowania klienta. Działają dwie linie produkcyjne, pierwsza o wydajności 15 t/godz., co oznacza produkcję ponad 100 tys. t frytek rocznie oraz druga – nowa, uruchomiona w 2023 r., o wydajności 10 t/godz. Nowa linia docelowo ma przerabiać 15 t/godz.

Jarosław Wańkowicz

Podwoiliśmy moce produkcyjne naszej fabryki, a docelowo chcemy przerabiać ok. 450 tys. ton surowca rocznie.

image
Jarosła...
Pozostało 81% tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się, by czytać dalej.
Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Maria Walerowska
Autor Artykułu:Maria Walerowskaredaktor naczelna top agrar Polska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 16:55