StoryEditor

Constant Feeding: na czym polega i dlaczego warto wprowadzić w żywieniu bydła?

9 maja br. w Zalesicach na Mazowszu w gospodarstwie rodziny Wątły odbyła się prezentacja systemu żywienia Constant Feeding firmy Agrifirm Polska. Dodatkowo udział w spotkaniu wzięły firmy RMH oraz Adisseo. Na czym polega ten koncept żywienia bydła mlecznego i jakie są korzyści z jego stosowania?
15.05.2024., 10:10h

- Bez względu na to czy żywimy krowy w systemie PMR ze stacjami paszowymi czy TMR mieszamy pasze z dodatkami treściwymi, mineralnymi czy dodatkami paszowymi. Największą zaletą wozu paszowego jest przygotowanie dawki takiej samej każdego dnia i pełnej, kompletnej dla krowy, odpowiadającej zapotrzebowaniu danej grupy zwierząt czy zapotrzebowaniu stada. Odpowiednio przygotowana dawka paszowa przede wszystkim wpływa na zdrowie żwacza i produkcyjność – podkreślił Marcin Kryger Kierownik ds. Rozwoju Produktów i Wsparcia Technicznego Agrifirm Polska.

Podkreślił, że to co wydaje się proste w teorii, nie zawsze jest proste w praktyce, bo nadal w przygotowaniu i strukturze TMR jest sporo do poprawy.  

- Nawet najlepsze gospodarstwa borykają się z nieprawidłową jakością TMR – zaznaczył Marcin Kryger i dodał, że Agrifirm Polska wychodząc naprzeciw oczekiwaniom rolników w ostatnim czasie skupia swoją uwagę na prawidłowym przygotowaniu TMR. Zakup nawet najdroższych koncentratów, czy jakościowo znakomitych pasz nie da żadnego efektu jeśli TMR nie będzie miał prawidłowej struktury, a krowy będą mogły go separować.

Koncept Constant Feeding

Agrifirm Polska chce wprowadzić w polskich gospodarstwach, coś co już od wielu lat funkcjonuje w Holandii, a więc Constant Feeding.

- Jest to innowacyjny koncept, który opiera się na bardzo prostym stwierdzeniu. Lepsze mieszanie - lepsze żywienie – mówił Marcin Kryger. Krowy powinny podchodzić do stołu paszowego 10-12 razy na dobę i za każdym razem mieć tam stałą dawkę pokarmową. Niestety w wielu przypadkach tak się nie dzieje, gdyż krowy przy nieprawidłowo wykonanym TMR-ze wybierają z paszy TMR bardziej smakowite składniki, efekt jest taki, że pobrana pasza ani nie zaspokaja potrzeb produkcyjnych, czasem może zaburzać funkcjonowanie przewodu pokarmowego, wpływać negatywnie na rozród czy zdrowie zwierząt, a dodatkowo na stole paszowym zostaje dużo niedojadów.

- Wprowadzenie konceptu Constant Feeding daje korzyści w postaci oszczędności żywieniowych, ale również daje korzyści wyższej produkcji mleka i zdrowotności krów – dodał z kolei Marcin Winiarski, Regionalny Kierownik Sprzedaży. Już 15 gospodarstw w Polsce zdecydowało się na wdrożenie tej koncepcji żywienia i przygotowania paszy.

RMH Mixtell 16 V Agrifirm

Firma Agrifirm Polska aby promować wśród rolników innowacyjny koncept Constant Feeding zakupiła wóz paszowy RMH Mixtell 16 V, ubrała go w barwy swojej firmy i zamierza go wynajmować rolnikom wraz z fachowym doradztwem, aby mogli się przekonać o tym jak szybko działa ta metoda żywienia.

image
Wóz paszowy RMH Mixtell 16 V Agrifirm
FOTO: Kolasińska

- Wozy ciągane mamy od 6 m3 do 45 m3, jedno, dwu i trzy ślimakowe. Wozy jednoślimakowe są od 6 do 16 m3, wozy dwuślimakowe od 12 do 30 m3 i wozy trzy ślimakowe od 30 do 45 m3. To co nas wyróżnia w wozach dwu i trzy ślimakowych – ślimak zachodzi za ślimak, nie ma tego żadna konkurencja. Nie ma wewnątrz martwej strefy, jeden przekazuje paszę od razu na drugi – wymieniał Adam Czarnowski Dyrektor Sprzedaży Wozów Paszowych RMH. Jest opcja montażu taśmy na wysypach, dostosowania wielkości wozu pod konkretną oborę, jest możliwość przeróbek, firma jest pod tym względem elastyczna.

Akurat ten model wozu paszowego został wyposażony w hydrauliczne dwa kontra noże, własną hydraulikę, stal nierdzewną na ślimakach, z dodatkową nakładką 10 cm. Wóz paszowy został wyposażony w wagę Farm Manager Web z możliwością przenoszenia dawek do komputera z wozu i na odwrót, za pośrednictwem karty SIM, dzięki temu mamy stały dostęp i kontrolę nad dawką i operatorem. W standardowym wyposażeniu ściana wozu ma 6 mm, dno 20 mm, w każdym wozie znajduje się dwubiegowa przekładnia.

Firma sprzedaje rocznie około 120 ciąganych wozów paszowych.

Żywienie w stadzie rodziny Wątłych

W gospodarstwie rodzinnym w Zalesicach utrzymywanych jest 140 krów dojnych (wydajność na poziomie 12 370 l). Wszystkich zwierząt, łącznie z cielętami, jałówkami oraz opasami jest 380 sztuk. W stadzie jest również stosowany suchy TMR dla cieląt.

Ostatnie lata nie były łaskawe jeśli chodzi o dostępność pasz, koszty żywienia i pogodę, stąd pojawiła się konieczność zmian – niektórych rewolucyjnych. Żywieniowcem już od 8 lat w tym stadzie jest Mateusz Jóźwiak, Specjalista ds. żywienia bydła – Constant Feeding Expert z firmy Agrifirm Polska.

Stado podzielone jest na cztery grupy żywieniowe. Constant Feeding jest wdrożony w tym stadzie w grupie najbardziej wydajnych krów.

Ważne w żywieniu tą metodą jest to aby pasza na całej długości stołu paszowego była identyczna i równomiernie rozłożona. Dzięki temu przy stole paszowym nie ma rywalizacji i separowania paszy treściwej.

Sucha masa TMR w tym stadzie wynosi 38%. Założeniem metody żywienia jest to aby po wykonaniu badania na sitach pensylwańskich na najniższym poziomie zostało najmniej sypkiej frakcji (poniżej 5%), na górnym sicie do 15%. Po przeprowadzeniu badania przez Mateusza Jóźwiaka, tak faktycznie było, z kolei po analizie NIR przez Macieja Kowalewskiego, specjalisty ds. żywienia bydła – Constant Feeding Expert Agrifirm Polska okazało się zgodnie z założeniem, że pasza ma 38% s.m.

Dawka paszowa składa się z kiszonki z kukurydzy, traw oraz lucerny, CCM oraz własnych zbóż. W trakcie zmiany żywienia, która rozpoczęła się w styczniu br. podjęto decyzję o rezygnacji ze stosowania słomy oraz melasy w dawce.

Jakie są wyniki żywienia Constant Feeding?

W gospodarstwie podjęto decyzję o zmianie żywienia, głównie dlatego, że krowy sortowały pasze. Udało się uzyskać 1,5 l mleka dziennie więcej od krowy. Hodowca chciał ograniczyć także koszty żywienia gdyż ceny mleka od stycznia zaczęły spadać. Oszacowano oszczędność na poziomie 110 tys. zł w skali roku.

Po wprowadzeniu konceptu na dolnej tacy (sita pensylwańskie) znacząco spadła ilość drobnych frakcji paszy z 32% do 8%, dzięki czemu krowy nie mogą separować paszy. Uzyskano lepszą lepkość TMR bez użycia melasy i żywych drożdży, odstąpiono od słomy a do wozu paszowego dodawana jest woda. W TMR jest aż 14 kg paszy treściwej na krowę w stadzie (!).

Co ciekawe przy tak wysokiej wydajności na poziomie 12,3 tys. l zawartość białka w mleku jest średnio na poziomie 3,5%, a tłuszczu około 4%, mocznik oraz LKS w normie.

image
Spotkanie Agrifirm w Zalesicach, woj. mazowieckie.
Mateusz Jóźwiak prezentuje suchy TMR
FOTO: Kolasińska

W stadzie ponadto jest wprowadzony suchy TMR dla cieląt. Hodowcy mówią, że dzięki temu u cieląt znacznie delikatniej przebiega proces odstawienia preparatu mlekozastępczego, nie ma spadku masy ciała i przyrosty są wyrównane. Początkowo cielęta mają dostęp tylko do musli, potem zadawany jest stopniowo suchy TMR, który otrzymują aż do 6 miesiąca życia.

image
Suchy TMR stosowany jest dla cieląt do 6 miesiąca życia
FOTO: Kolasińska

Produkty do konceptu Constant Feeding

W dawce stosowany jest w zależności od potrzeb produkt Constant TMR 32-35-38 lub 40 w postaci sypkiej (zawartość białka od 32 do 40%). Pozwala na precyzyjne bilansowanie białka w dawce, lepsze wykorzystanie azotu i uzupełnienie białka jelitowego.

W dawce pokarmowej nie powinno zabraknąć aminokwasów – lizyny i metioniny. Mówił o tym Marcin Forkajm, Doradca Techniczny ds. bydła z firmy Adisseo. Podkreślił, że od nich wiele zależy, nie od białka ogólnego, ale właśnie od metioniny i lizyny, najlepiej w formie chronionej. Dzięki nim osiągamy lepsze wyniki produkcyjne, zdrowotne oraz rozrodu, ale również redukcję wydatków na drogie białko.

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
02. grudzień 2024 02:32