StoryEditor

Duńska ferma świń, ale bez duńskiej genetyki. Na co postawili hodowcy i dlaczego?

Duńskie fermy loch kojarzą się niemal z automatu z duńską genetyką. Odwiedziliśmy gospodarstwo, które postawiło na inne rozwiązanie. Jakie?
13.12.2023., 11:10h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Plan pracy w chlewni

  • Lochy Topigs Norsvin

  • Duńska genetyka

  • Jak uzyskać więcej zdrowych prosiąt od lochy?

  • Nowa genetyka na fermie świń, to nowa jakość stada

  • Jak poprawić parametry rozrodu loch?

  • System żywienia automatycznego loch

  • Przyrosty dobowe tuczników

  • Wyniki tuczu świń

Grønbo to typowa ferma na południu Danii, utrzymująca 2200 loch, nastawiona na produkcję 30-kg prosiąt. Zatrudnionych jest tutaj 15 osób aż sześciu narodowości. W chlewniach spotykamy obsługę z Danii, ale też z Włoch, Niemiec, Rumunii, Ukrainy, a nawet Wietnamu. Roczna sprzedaż warchlaków wynosi 75 tys., z czego 60 tys. trafia do 3 duńskich, lokalnych odbiorców, a 15 tys. do producentów tuczników w Niemczech. Właścicielem Grønbo jest Claus Barun Jørgensen, jednak za całość produkcji odpowiada menedżer – Charlotte Delf i to ona wprowadza nas w meandry tego gospodarstwa.

image

Grønbo to ferma na południu Danii, utrzymująca 2200 loch. Roczna sprzedaż 30-kg prosiąt wynosi 75 tys. Warchlaki trafiają na duński i niemiecki rynek. Całością zarządza Charlotte Delf.

FOTO: Fot. Kurek
Pozostało 92% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 04:49