Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Żywienie na zdrowie

30.06.2018

Drukuj

Żywienie na zdrowie

Artykuł dostępny

Intensywna selekcja świń pozwala na uzyskiwanie efektów produkcyjnych korzystniejszych niż kilkanaście lat wcześniej w zakresie: plenności, konwersji paszy, przyrostów masy ciała, czy mięsności. Jednakże uzyskany postęp genetyczny wydelikacił nowoczesne rasy świń. Z jednej strony spowodował, że są one mniej odporne na infekcje drobnoustrojami warunkowo chorobotwórczymi niż świnie prymitywne. Z drugiej – wzrosły ich wymagania pokarmowe zarówno  w zakresie podstawowych składników pokarmowych, jak również mikro-  i makroelementów oraz witamin.
Groźna awitaminoza

r e k l a m a

- Wraz z postępem genetycznym wzrosło choćby zapotrzebowanie loch na witaminę E. Udowodniono, że od 2004 do 2014 r. zwiększało się ono o około 1% rocznie, co oznacza, że w paszy przygotowywanej dziś powinno znaleźć się o 18% więcej wit. E niż przed 14 laty – mówił Marcin Winkowski  z DSM podczas konferencji zorganizowanej w maju przez firmę Etos.

Przeszkodą w osiąganiu maksymalnych wydajności zwierząt są nie tylko niedobory witamin i innych składników odżywczych, ale stan układu pokarmowego, który wynika m.in. z tego, jaki skład ma mikroflora jelitowa.  Badania dowodzą, że stosowanie w paszach komponentów zawierających bakterie kwasu mlekowego może hamować namnażanie się bakterii potencjalnie chorobotwórczych oraz wpływać na morfologię   i funkcjonowanie przewodu  pokarmowego u świń. Takim prozdrowotnym surowcem jest fermentowana śruta rzepakowa.

O wynikach pionierskich doświadczeń nad żywieniem prosiąt w okresie okołoodsadzeniowym suszoną, fermentowaną śrutą rzepakową przeczytacie od strony 28 w lipcowym wydaniu „top świnie”.


article icon

Nowe wcielenie mieszalnika

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody