Reklama zniknie za 11 sekund

Żywienie na zdrowie

Obrazek

Nowoczesne linie świń wymagają od producentów coraz większej staranności w zakresie żywienia. Niedobory witamin czy pierwiastków natychmiast odbijają się na ich wydajności i zdrowiu. Sprawdź, jak sobie z tym radzić.

Paulina Janusz-Twardowska30 czerwca 2018, 06:00
Intensywna selekcja świń pozwala na uzyskiwanie efektów produkcyjnych korzystniejszych niż kilkanaście lat wcześniej w zakresie: plenności, konwersji paszy, przyrostów masy ciała, czy mięsności. Jednakże uzyskany postęp genetyczny wydelikacił nowoczesne rasy świń. Z jednej strony spowodował, że są one mniej odporne na infekcje drobnoustrojami warunkowo chorobotwórczymi niż świnie prymitywne. Z drugiej – wzrosły ich wymagania pokarmowe zarówno  w zakresie podstawowych składników pokarmowych, jak również mikro-  i makroelementów oraz witamin.
Groźna awitaminoza
- Wraz z postępem genetycznym wzrosło choćby zapotrzebowanie loch na witaminę E. Udowodniono, że od 2004 do 2014 r. zwiększało się ono o około 1% rocznie, co oznacza, że w paszy przygotowywanej dziś powinno znaleźć się o 18% więcej wit. E niż przed 14 laty – mówił Marcin Winkowski  z DSM podczas konferencji zorganizowanej w maju przez firmę Etos.

Przeszkodą w osiąganiu maksymalnych wydajności zwierząt są nie tylko niedobory witamin i innych składników odżywczych, ale stan układu pokarmowego, który wynika m.in. z tego, jaki skład ma mikroflora jelitowa.  Badania dowodzą, że stosowanie w paszach komponentów zawierających bakterie kwasu mlekowego może hamować namnażanie się bakterii potencjalnie chorobotwórczych oraz wpływać na morfologię   i funkcjonowanie przewodu  pokarmowego u świń. Takim prozdrowotnym surowcem jest fermentowana śruta rzepakowa.

O wynikach pionierskich doświadczeń nad żywieniem prosiąt w okresie okołoodsadzeniowym suszoną, fermentowaną śrutą rzepakową przeczytacie od strony 28 w lipcowym wydaniu „top świnie”.




Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)