StoryEditor

USA - władze wspierają farmerów poszkodowanych przez COVID

Amerykańskie władze wspierają producentów świń poszkodowanych obniżkami cen spowodowanymi pandemią COVID-19. Rolnicy mogą uzyskać nawet 54 USD do tucznika.
20.12.2021., 12:12h

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych ogłosił nowy program wsparcia dla producentów świń. Resort chce przeznaczyć 50 milionów dolarów na - Spot Market Hog Pandemic Program (SMHPP).

Ma on zapewnić pomoc producentom wieprzowiny, którzy sprzedawali świnie w okresie największej obniżki cen - od 16 kwietnia 2020 r. do 1 września 2020 r. To był czas, kiedy tamtejsi farmerzy doświadczyli dużych spadków cen rynkowych z powodu pandemii COVID-19. Ceny za żywiec wieprzowy spadły wówczas m.in. dlatego, że firmy pakujące kupowały mniej  wieprzowiny w związku z problemami z wydajnością pakowania z powodu chorób związanych z COVID wśród swoich pracowników oraz z powodu szeroko rozumianych problemów z łańcuchem dostaw na rynku spożywczym. Od początku pandemii, prawie dwa lata temu, Krajowa Rada Producentów Wieprzowiny w USA nakłaniała tamtejszy Departament Rolnictwa do włączenia producentów wieprzowiny do wszelkich programów pomocy COVID, takich jak np. Coronavirus Food Assistance Program.

Wnioski o płatności w nowym programie - SMHPP są przyjmowane od teraz do 25 lutego 2022 r. Tamtejsi producenci świń muszą wypełnić specjalne formularze i przesłać je do dowolnego biura Departamentu Rolnictwa. Rolnicy, którzy wykazali dochód brutto średnio 900 000 USD lub mniej w latach 2016-2018, a za rok 2020 uzyskali mniej niż 900 000 USD, kwalifikują się do płatności w wysokości 54 USD na sztukę za świnie sprzedawane w objętym wsparciem okresie. 

Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 06:05