StoryEditor

Komisarz Hansen odwiedził zakład Sery Frąckowiak z Granowa. Komisarze UE zgodni w promowaniu produktów regionalnych

Nie milkną echa Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi zorganizowanego od 8 do 10 maja w Poznaniu przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Gościem drugiego dnia wydarzenia był unijny komisarz ds. rolnictwa Christophe Hansen, a jednym z punktów jego wizyty w naszym kraju odwiedzenie rodzinnego zakładu zajmującego się produkcją serów.

13.05.2025., 10:10h

 – Dla mnie jako komisarza ds. rolnictwa bardzo ważne jest podróżowanie do państw członkowskich i oglądanie rolnictwa, ale także produkcji żywności, szczególnie przy okazji bardzo ważnego Kongresu w ramach polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej – powiedział Hansen tuż po zwiedzeniu firmy rodziny Frąckowiaków z Granowa w woj. wielkopolskim. Zaznaczył, że rolnictwo jest bardzo ważnym sektorem, nie tylko w Unii Europejskiej, ale szczególnie w Polsce. Odwiedzona fabryka jest jednym z 38 polskich przedsiębiorstw mogących się poszczycić produkcją serów z chronionym oznaczeniem geograficznym.

– To kluczowe, aby podkreślić, skąd pochodzi produkt. Za taką produkcją stoi również bardzo rygorystyczny i wyjątkowy proces produkcji, którą certyfikat pozwala również chronić. To wartości dodana produktu. Faktem jest, że produkty, które są wyróżnione znakiem są rozpoznawalne przez konsumentów, co również pozwala na uzyskanie wyższych cen.

Co oznacza chronione oznaczenie geograficzne?

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) z 11 kwietnia 2024 r. w sprawie oznaczeń geograficznych w odniesieniu do wina, napojów spirytusowych i produktów rolnych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności i określeń jakościowych stosowanych fakultatywnie w odniesieniu do produktów rolnych, ustanowiło przepisy dotyczące następujących systemów jakości:

  • chronione nazwy pochodzenia,
  • chronione oznaczenia geograficzne,
  • gwarantowana tradycyjna specjalność.
image
Przedsiębiorstwo rodziny Frąckowiak, od ponad 30 lat produkuje sery smażone.
FOTO: Beba

Chroniona nazwa pochodzenia (Protected Designation of Origin - PDO) oznacza nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, używaną do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego. Jakość produktu lub jego cechy charakterystyczne powinny być głównie lub wyłącznie związane z tym szczególnym otoczeniem geograficznym i właściwymi dla niego czynnikami naturalnymi oraz ludzkimi. Cały proces technologiczny czyli produkcja, przetwarzanie i przygotowywanie odbywa się na tym określonym obszarze geograficznym.

Chronione oznaczenie geograficzne (Protected Geographical Indications - PGI) oznacza nazwę regionu, konkretnego miejsca lub w wyjątkowych przypadkach kraju, używaną do opisu produktu rolnego lub artykułu spożywczego, który pochodzi z tego regionu, miejsca lub kraju. Produkt ten posiada szczególną specyficzną jakość, reputację, cieszy się uznaniem lub też posiada inne cechy przypisywane temu pochodzeniu geograficznemu. Na określonym obszarze może odbywać się jeden z trzech procesów: produkcja, przetwarzanie lub też przygotowywanie produktu.

Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (Traditional Speciality Guaranted - TSG) to, produkt rolny, w tym środek spożywczy, które można wytwarzać na terenie całej Polski, pod warunkiem spełniania warunków specyfikacji.

  • otrzymania z zastosowaniem sposobu produkcji, przetwarzania lub składu odpowiadającego tradycyjnej praktyce w odniesieniu do tego produktu; lub
  • wytworzenia z surowców lub składników, które są tradycyjnie stosowane.

Dlaczego warto chronić lokalne produkty rolne?

– W ostatnim czasie spadają przychody dla rolników, dlatego myślę, że jest to bardzo ważne, także w bardzo trudnej sytuacji politycznej, aby chronić nasze dziedzictwo kulturowe i nasze typowe krajobrazy kulturowe – powiedział Hansen. Podkreślił, że jednym z jego głównych zadań jest wspieranie lokalnych producentów żywności, zwłaszcza posiadających świadectwa regionalnego pochodzenia, co stanowi niesamowitą wartość dodaną produkcji. Właśnie dlatego już w czerwcu będzie przewodniczył misji gospodarczej do Japonii, gdzie zaprezentuje się 100 europejskich lokalnych producentów żywności, w tym 5 z Polski.

image
Komisarz Christophe Hansen
FOTO: Beba

– Hasłem przewodnim polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej w zakresie rolnictwa jest bezpieczeństwo żywnościowe, zarówno producentów żywności, jak i konsumentów – powiedział Adam Szłapka, minister ds. Unii Europejskiej. Zaznaczył, że jednym z najważniejszych celów jest wzmacnianie gospodarstw, żeby mogli spokojnie produkować żywność i czuć się bezpiecznie na rynku, m.in. przez uproszczenie przepisów. Wszystkim nam powinno zależeć, po pierwsze, żeby żywności nigdy nie zabrakło i żeby na stoły Europejczyków dostarczana była żywność najwyższej jakości i tak jest.

image
minister Adam Szłapka
FOTO: Beba

Czy dopłaty bezpośrednie będą zlikwidowane?

– Cieszę się, że środki europejskie również były zaangażowane w rozwój tego gospodarstwa – powiedział komisarz UE ds. budżetu Piotr Serafin. Dodał, że w tym tygodniu w Brukseli razem z Christophem Hansenem będzie dyskutował o dwóch istotnych z punktu widzenia rolnictwa kwestiach. Po pierwsze uproszczenia dostępie rolników do środków europejskich, a po drugie przyszłość europejskiego budżetu.

image
Komisarz Piotr Serafin
FOTO: Beba

– Fakt, że dzisiejszy dzień spędzam z komisarzem Hansenem z ministrem Siekierskim, ministrem rolnictwa Polski i ministrem Szopką. Może sugerować, że w zakresie wspólnej polityki rolnej jestem wielkim optymistą – podkreślił Serafin, po czym dodał, że informacje o tym, że w przyszłości nie będzie dopłat bezpośrednich są całkowicie fałszywe. – Chciałem stanowczo stwierdzić, jak to jest nieprawda. Mam takie poczucie, że wspólna polityka rolna jest dzisiaj istotna i będzie ważna również w przyszłości – dodał.

Jan Beba
Autor Artykułu:Jan Bebaredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 04:58