StoryEditor

Dobroczyń-Ca - jakie znaczenie w nawożeniu ma wapń?

Wapń, obok wody i azotu, to jeden z trzech elementów decydujących o powodzeniu produkcji polowej. Steruje m.in. przyswajalnością składników pokarmowych i aktywnością biologiczną gleby.
07.11.2023., 08:30h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Struktura gleby i następstwa agrotechniczne
  • Duży udział gleb kwaśnych w Polsce
  • Przyczyny zakwaszania gleb
  • Ujemny bilans - roczne straty CaO
  • Wapnowanie gleb - zasady

Przy rosnących kosztach produkcji, trudnościach związanych ze zmianami klimatu, w tym coraz wcześniejszym i silniejszym deficytem wody dla roślin, konieczna jest dbałość o każdy element produkcji polowej, zwłaszcza jeśli ma on zasadnicze znaczenie dla wielkości i jakości plonów. Bez wątpienia jest nim wapń, którego główną rolą jest regulacja odczynu gleby do potrzeb roślin i zbilansowanego nawożenia oraz poprawa jej struktury. Jest też ważnym składnikiem pokarmowym roślin. Wchodzi w skład ścian komórkowych i decyduje o ich przepuszczalności, aktywuje enzymy i wspomaga rozwój korzeni.

Zobacz także: Jest woda – jest podsiew. Walczymy o białko w paszy! Pogotowie polowe top agrar Polska

Struktura gleby i następstwa agrotechniczne

Właściwa struktura gleby ma też ważne agrotechnicznie następstwa, są to:

  • neutralizacja zakwaszającego działania nawozów mineralnych, np. siarczanu amonu, saletry amonowej, fosforanu amonu, czy superfosfatu prostego;
  • zwiększenie aktywności mikrobiologicznej gleby, poprawiającej rozwój roślin i ich zdrowotność;
  • zwiększenie pojemności wodnej gleby, co jest obecnie szczególnie cenne ze względu na postępujące skutki zmiany klimatu, a zwłaszcza coraz wcześniejsze i intensywniejsze występowanie suszy rolniczej.

Duży udział gleb kwaśnych w Polsce

Analizując stan zakwaszenia gleb w Polsce, widać, że nie wszyscy doceniają zalety wapnowania. Jak komentują tę sytuację przedstawiciele Stowarzyszenia Przemysłu Wapienniczego (SPW): stan zakwaszenia naszych gleb jest obecnie tak katastrofalny, że nie tylko ogranicza plonowanie roślin, ale powoduje degradację gleb, zatem jest to nie tylko problem gospodarczy, ale coraz bardziej ekologiczny.

W Polsce wg danych KSCh-R w latach 2018–2021 udział gleb bardzo kwaśnych (pH < 4,5) i kwaśnych (pH 4,6–5,5) wyniósł średnio 42%, z czego w woj. łódzkim, małopolskim, mazowieckim, podkarpackim i podlaskim po ok. 60%. Dużo korzystniejsza sytuacja występuje natomiast w woj. opolskim, gdzie mamy ich ok. 20% oraz dolnośląskim, kujawsko-pomorskim i pomorskim po ok. 30% (rys. 1. i 2.). Z kolei potrzeby wapnowania – konieczne i potrzebne – oszacowano po 64% dla woj. małopolskiego i podkarpackiego.

image

Rys. 1. Udział gleb bardzo kwaśnych i kwaśnych (pH < 5,5)

FOTO: Fot. Biernacki, firmowe

Przyczyny zakwaszania gleb

Zakwaszanie się gleb w naszym klimacie to proces ciągły i wynika m.in. z:

  • wymywania od kilkudziesięciu do kilkuset kg/ha CaO i 20–40 kg/ha MgO rocznie. Im gleba ma wyższy odczyn oraz wapnowana jest większą dawką, tym więcej składnika ulega wymyciu. Przy pH powyżej 6,5 straty te mogą rocznie przekraczać 200 kg/ha CaO;
Pozostało 68% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 13:10