![<p>Włochy będą pierwszym krajem wolnym od żywności syntetycznej i chcą dać przykład, jak można ją regulować. Wybraliśmy zasadę ostrożności […] Jakość żywności jest sprawą zasadniczą i nie możemy zgodzić się na społeczeństwo podzielone na dwie części, w którym żywność wysokiej jakości jest produkowana wyłącznie dla bogatych elit. Jesteśmy przekonani, że każdy powinien móc dobrze się odżywiać – powiedział włoski minister Francesco Lollobrigida. </p>](https://static.topagrar.pl/images/2023/11/07/o_508659_1280.webp)
Podczas ostatniego posiedzenia Prezydium Copa-Cogeca przedmiotem obrad była m.in. kwestia laboratoryjnego wytwarzania „mięsa”.
Jakie zamienniki mięsa są dostępne na rynku?
W spektrum produktów białkowych służących jako alternatywa dla mięsa znajduje się 4 główne rodzaje produktów:
- produkty białkowe pochodzenia roślinnego (w stylu wegańskich pasztecików lub „burgerów” zrobione z soi, grochu lub innych białek roślinnych),
- produkty białkowe wytworzone w procesie fermentacji przy użyciu drożdży, grzybów lub bakterii,
- produkty pochodzące z kultur komórek zwierzęcych,
- produkty łączące te różne techniki (białka roślinne, fermentacja i hodowlę komórkową).
Ataki na hodowców jako kampanie marketingowe
Marketingowi tych produktów od zawsze towarzyszyła agresywna kampania medialna, której celem jest obrzydzenie konsumpcji produktów pochodzenia odzwierzęcego takich jak mięso czy mleko.
– Hodowla zwierząt i produkcja mięsa, podobnie zresztą jak cały sektor rolny, jest przedmiotem ataków ze strony różnych środowisk „ekologicznych”. Rolnicy muszą tłumaczyć się z całkowicie bezpodstawnych zarzutów stawianych przez osoby...