StoryEditor

COVID-19 rujnuje farmy w USA

COVID-19 spowodował gwałtowny spadek wartości żywca wieprzowego w USA. To katastrofa dla tamtejszych producentów świń, którzy do końca roku stracą blisko 5 miliardów dolarów.
16.04.2020., 12:04h

– W dalszym ciągu dostarczamy Amerykanom wysokiej jakości wieprzowinę, ale stykamy się z tragiczną sytuacją, która zagraża płynności finansowej tysięcy rolniczych rodzin – powiedział prezes Krajowej Rady Producentów Wieprzowiny w USA (NPPC) Howard Roth, producent wieprzowiny z Wauzeka w Wisconsin.
– Natychmiastowe działanie jest konieczne, w przeciwnym razie wiele ferm wieprzowych ulegnie zniszczeniu – dodał.

Zawieszenie działalności w pakowalniach wieprzowiny i rosnąca absencja pracowników z powodu COVID-19 ograniczyły zdolności do odbioru żywca w Ameryce. To powoduje nadwyżkę świń na rynku, co w konsekwencji wpływa na spadek cen tuczników. Utrata rynku usług gastronomicznych i spowolnienie gospodarcze związane z COVID na większości rynków eksportowych spowodowało załamanie popytu i przepełnienie chłodni.

Dr Dermot Hayes, ekonomista z Iowa State University, oraz dr Steve Meyer, ekonomista branży wieprzowej w Kerns & Associates, szacują, że hodowcy świń stracą prawie 37 USD na sztuce, czyli prawie 5 miliardów USD łącznie za wszystkie świnie, które mają być sprzedawane do końca tego roku. Przed kryzysem COVID-19 i po dwóch trudnych latach producenci oczekiwali dobrego roku, a analitycy branżowi prognozowali zarobki na średnim poziome 10 USD za tucznika.

Roth dodał – Przemysł wieprzowy opiera się na systematycznej sprzedaży żywca. Tuczniki pozostają teraz w gospodarstwach, bo nie ma gdzie ich odstawić, a tym samym rolnicy stoją przed tragicznym wyborem. Producenci mleka mogą wylać mleko. Producenci owoców i warzyw mogą ich nie zebrać. Ale hodowcy świń nie mają co zrobić z rosnącym inwentarzem żywym.

NPPC, w porozumieniu z hodowcami trzody chlewnej w całym kraju, określiło kilka środków, które mają pomóc branży:

  • ponad 1 miliard USD na zakupy wieprzowiny przez USDA w celu wyeliminowania nadwyżki żywca, uzupełniając programy banków żywności, które stoją w obliczu zwiększonego popytu z powodu rosnącego bezrobocia. Zakupy te powinny obejmować produkty wieprzowe pakowane dla restauracji i innych segmentów rynku usług gastronomicznych;
  • sprawiedliwe płatności bezpośrednie na rzecz producentów świń, bez dodatkowych ograniczeń.


NPPC pracuje również nad poprawką legislacyjną do programów pożyczek pomocowych, które omijają rolników. Zagrożonych jest około 10 000 rodzinnych hodowli świń, ponieważ nie mają one dostępu do tak potrzebnego kapitału oferowanego przez Small Business Administration. NPPC wzywa Kongres do zwiększenia limitu kwalifikujących się przedsiębiorstw do poziomu zatrudnienia do 1 500 pracowników, oraz do zakwalifikowania przedsiębiorstw rolnych do programu pożyczek na wypadek katastrof gospodarczych.

Źródło: NPPC

Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 19:23