StoryEditor

Za mało wieprzowiny na naszych stołach?

O zdrowej i bezpiecznej wieprzowinie przekonywali uczestnicy spotkania „Wieprzowina na Wielkanocnym stole”.  Nie zabrakło też rozmów o afrykańskim pomorze świń i reformie systemu nadzoru nad rzeźniami.
10.04.2019., 17:04h
Jak co roku w Centrum Prasowym PAP odbyło się zorganizowane przez Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy wielkonocne spotkanie poświęcone aktualnym problemom branży mięsnej połączone z degustacją wyrobów. Obecni na sali eksperci przekonywali o tym, że Wielkanoc to typowe „święta mięsne”, a mięsa wciąż jemy… za mało.

Mięso zdrowe

 – Jemy stanowczo za mało mięsa. Jemy 70 kg i w porównaniu z Hiszpanami, Duńczykami to jest stanowczo za mało. Jesteśmy w środku tej europejskiej stawki. A nasze mięso jest bardzo dobre. Wystarczy spojrzeć na badania, że ponad połowa Polaków chce ograniczyć spożycie mięsa, a ¼ chce przejść na wegetarianizm, ale jak się patrzy na piękne polskie mięso ciężko się powstrzymać, żeby nie przełknąć śliny – przekonywał prof. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.

Zdaniem naukowca polskie mięso jest również coraz lepsze, a dotyczy to zwłaszcza wieprzowiny, której mięsność dzięki pracy hodowlanej, systematycznie od lat rośnie. – Wieprzowina jest o ponad 30% chudsza niż wykazują to normy żywieniowe dla ludzi. Jeżeli w szynce było 260 kilokalorii, a jest 12...
Pozostało 59% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 21:13