Dzwonek  Pierwszy miesiąc prenumeraty za 50% ceny Skorzystaj

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Kiedy rozsiewać nawozy?

09.02.2017

Drukuj

Kiedy rozsiewać nawozy?

r e k l a m a

Na Żuławach w zeszłym tygodniu rolnicy rozsiewali kizeryt w rzepaku ozimym. Nie mamy jeszcze sygnałów o tym, żeby ktoś wjechał w pole z azotem, bo z punktu widzenia stanu wielu plantacji ozimin ten składnik rolnicy będą chcieli podać jak najwcześniej. Zasada, że składnik powinien czekać, aż roślina rozpocznie wegetacje jest dobra, ale nie zawsze okaże się skuteczna.

W przypadku pierwszej, wiosennej dawki azotu najczęściej jest to forma azotanowa mająca za zadanie szybko pobudzić rośliny do wzrostu. Ma ona jednak poważną wadę. Rośliny po jej pobraniu szybko uwadniają komórki, którym drastycznie spada mrozoodporność. Już kilkustopniowy mróz może je uszkodzić i spowodować większe straty niż sroga zima. Ciężko jednak taką sytuację przewidzieć. Rozwiązaniem jest albo cierpliwe czekanie z nawożeniem na ustąpienie minusowych temperatur albo zastosowanie wolniej działającej formy azotu (np. amonowej). Zadziała ona nieco później niż forma azotanowa, ale będzie dużo bezpieczniejsza jeśli chodzi o rozhartowanie roślin.

A jaki nawóz wolniej działający zastosować? Oczywisty zdaje się być np. siarczan amonu, jednak podanie w nim np. 80 kg/ha N to jednoczesne podanie prawie 100 kg/ha czystej siarki. To odpowiednia ilość S dla rzepaku, ale już niekoniecznie dla zbóż. Dobrym rozwiązaniem w ich przypadku będzie np. Saletrosan zawierający w przewadze formę amonową.

Kiedy rusza wegetacja?

Początek wegetacji wiosennej jest ściśle związany z temperaturą gleby. Ta na głębokości 10 cm musi wynieść 2,5 st. C (średnia dobowa temperatura). Wtedy możemy mówić o początku wiosennego sezonu agrotechnicznego. Można też posiłkować się temperaturą powietrza, która średnio podczas doby nie powinna być niższa niż 5 st. C. Takie określenie startu wegetacji jest jednak mniej precyzyjne, szczególnie po silnych mrozach. Start wegetacji nie oznacza jednak, że mrozy nie powrócą.

Poniższa mapa obrazuje długość okresu wegetacji w poszczególnych regionach Polski.

jd, fot. Idźkowski


Widziałeś już nasze video "Kiedy stosować drugą dawkę azotu w zbożach? Prof. Hansgeorg Schönberger (N.U. Agrar)"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody