StoryEditor

Ponad 70% białka w postaci śruty sojowej pochodzi z importu. Co z krajową soją?

Zarówno w Polsce jak i w Unii Europejskiej rośnie powierzchnia upraw soi. W krajowym rejestrze jest już 37 odmian tej rośliny. Czy to oznacza, że jesteśmy w stanie uniezależnić się od importu zagranicznych pasz?
11.10.2022., 12:10h
Komisja Europejska dostrzega potrzebę zwiększania roli roślin białkowych poprzez zwiększenie ich powierzchni – jest to bowiem element zmniejszenia zależności od importowanych surowców

Unia Europejska nie posiada własnych zasobów białka paszowego w ilościach, które pozwoliłaby na płynną produkcję drobiu i trzody chlewnej. Ponad 70% białka w postaci śruty sojowej pochodzi jednak z importu – mówił wiceminister rolnictwa Lech Kołakowski na posiedzeniu podkomisji stałej do spraw realizacji programu zwiększania wykorzystania polskiego białka roślinnego w paszach.

Jak wygląda uprawa soi w Polsce i UE? 

Obszar uprawy soi na terenie UE w sezonie 2021/2022 wyniósł 940 tys. ha, a produkcja ponad 2,5 mln. t. W sezonie 2022/20223 przewiduje się wzrost powierzchni uprawy soi do 990 tys. ha. W czerwcu prognozowano produkcję na 2,9 mln. t

Z kolei w Polsce powierzchnia uprawy soi w tym roku wynosi ok. 48 tys. ha. Rok wcześniej było to 25 tys. ha

– Jest to znaczący ponad dwukrotny wzrost – zaznaczył wiceminister L. Kołakowski, który zauważył, że producenci soi w Polsce mogą korzystać z ogólnodostępnych mechanizmów wsparcia, które ...
Pozostało 73% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 21:14