Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Amerykanie będą produkować mięso z powietrza

17.02.2020

Drukuj

Amerykanie będą produkować mięso z powietrza

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Wśród nas coraz więcej osób zaprzestaje z różnych względów jeść mięso. Szukając alternatyw wzrasta spożycie sojowych produktów, co jak twierdzą właściciele amerykańskiego startupu Air Protein, także nie jest zbyt bezpieczne dla środowiska i klimatu (szczególnie, że znaczna większość upraw soi jest modyfikowana genetycznie, a wegetarianie czy weganie często są również przeciwko modyfikacjom genetycznym).

Z myślą o środowisku i zapotrzebowaniu rynku firma Air Protein wymyśliła projekt, który ma rozwiązać obydwa problemy. Twórcy pomysłu postanowili produkować mięso z dwutlenku węgla, a dokładniej wykorzystać w tym celu baterie przetwarzające CO2 w bezsmakowy proszek – białko. Wodorotrofy we współpracy ze startupem miałyby rozwiązać problem klimatyczny… 

Jak twierdzą specjaliści oceniający projekt, proces będzie mniej szkodliwy dla zasobów naturalnych niż inne alternatywne produkty mięsne pochodzenia roślinnego. Proces wytwarzania białka przez wodorotrofy wymaga 1000 krotnie mniej zasobów ziemi i wody niż produkcja soi. Podobne eksperymenty przeprowadzała NASA już w latach 60 ubiegłego wieku. 

Pierwszy produkty z proszku wytwarzany przez bakterie miałby powstać w przyszłym roku. Oprócz pseudomięsa mogą powstać z niego także makarony, płatki, koktajle. Air Protein ma już konkurencję, gdyż podobny projekt prowadzi fińska firma Solar Food.
Drobnoustroje żywione CO2 wypluwają mieszaninę białka, węglowodanów i tłuszczy. 
Jednak ani ten produkt, ani proszek białkowy nie posiada smaku, dlatego bardzo interesujące jest to, w jaki sposób obydwie firmy w „naturalny” sposób nadadzą produktom smak....

Oprac. dkol na podst. spidersweb.pl
Fot. poglądowe

Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe: Montujemy nowe sprzęgło"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek tuczników: znowu zadyszka

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody