Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Innowacyjny rolnik – poznaliśmy laureatów konkursu!

26.03.2018

Drukuj

Innowacyjny rolnik – poznaliśmy laureatów konkursu!

Artykuł dostępny

Konkurs zorganizowany przez redakcję "top agrar Polska" i "Tygodnika Poradnika Rolniczego" przy współpracy z Europejskim Funduszem Rozwoju Wsi Polskiej miał wyróżnić tych rolników, którzy znaleźli pomysł na dodatkowy dochód z rolnictwa, wprowadzili nowe rozwiązania w produkcji, przetwórstwie czy sprzedaży. Kandydaci mogli zgłaszać się w 4 kategoriach:
  • innowacyjne gospodarstwo rodzinne,
  • innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi,
  • innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne,
  • rolniczy handel detaliczny.

Z kilkudziesięciu gospodarstw zgłoszonych do konkursu, jury zakwalifikowało do ścisłego finału 20, a oto laureaci w poszczególnych kategoriach:

Innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi: Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka

r e k l a m a

Gospodarstwo prowadzone przez Elżbietę Buła w Kolonii Świdnik Mały (woj. lubelskie). Laureatka prowadzi gospodarstwo wraz z mężem i córkami: Martą oraz Olą. Na 10 ha prowadzona jest produkcja sadownicza: jabłka (odmiany: jonaprince, golden delicious, szampion, gala), grusze odmiany konferencja, wiśnie łutówki, czereśnie kordia i sumit. Mąż Pani Elżbiety zajmuje się produkcją cydru.

Innowacyjne gospodarstwo rodzinne: Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie.

Polecany artykuł

EFR 2019 w Jasionce – debata nt. wymiany handlowej z krajami pozaeuropejskimi


23-letni student rolnictwa na UTP w Bydgoszczy prowadzi 89 hektarowe gospodarstwo wraz z rodzicami. Produkcja roślinna: pszenica, pszenżyto, jęczmień ozimy i jary, żyto hybrydowe, łubin wąskolistny, groch siewny, soja, warzywa, rzepak. Produkcja zwierzęca: 70 loch w cyklu zamkniętym. Młody rolnik w żywieniu trzody wyeliminował stosowanie modyfikowanej genetycznie śruty sojowej, zastępując ją białkiem z uprawianych w gospodarstwie roślin strączkowych.


Innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka prowadzone przez Marcina i Małgorzatę Dobosz w miejscowości Kalenne w sercu Lasów Janowskich.


Gospodarstwo zostało wybudowane wg. projektu odnowy wsi, stworzonego w ramach pracy magisterskiej właścicielki gospodarstwa architekt krajobrazu Małgorzaty Dobosz. Doboszówka to także zagroda edukacyjna dla dzieci i  warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.

Innowacyjne gospodarstwo - rolniczy handel detaliczny: Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka, Kłodzin, Mieścisko.


Pomysłem rolnika na dodatkowy dochód jest pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty. Gospodarstwo 33 ha, 15 klaczy. Jak przyznaje właściciel, pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do niego osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy!
gi

Polecane dla Ciebie:

article icon

Choć przeszkadza pogoda, to duże żniwa uznać należy za rozpoczęte

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Gospodarstwo ogrodnicze Szczepanówka
Elżbieta Buła Kolonia Świdnik Mały, woj. lubelskie.
Marian Buła, właściciel: Szlachetne Trunki Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe.
Linia produkcyjna.
Linia produkcyjna.
Sprzedaż bezpośrednia w gospodarstwie.
Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie. Student rolnictwa na UTP  w Bydgoszczy.
Uprawa zbóż w całości na paszę 90% w uprawie bezorkowej.
Uprawa roślin strączkowych: Łubin wąskolistny  5–7 ha – 2,5–3 t/ha, Groch siewny 5 ha – 3,5 t/ha, Soja (w planie) 4,5–6 ha.
Zróżnicowane poplony.
Produkcja świń – 70 loch, 1200 tuczników/rok.
Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka Marcin i Małgorzata Dobosz, wieś Kalenne w sercu Lasów Janowskich.
Gospodarstwo nawiązuje do lokalnej architektury wiejskiej i budownictwa zagrodowego. Pokoje gościnne dla 20 osób.
Doboszówka to  zagroda edukacyjna dla dzieci i  warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.
Konie w gospodarstwie rolnym Doboszówka.
Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka Kłodzin, Mieścisko. Pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty, jako dodatkowe źródło dochodu w gospodarstwie rolnym.
Andrzej Serwatka: Kłodzin, gm. Mieścisko, pow. Wągrowiec Wielkopolska. Gospodarstwo 33 ha. 15 klaczy rasy Ogier Bret. Sprzedaż mleka klaczy. Od 2009 r. Dój – raz/dzień śr. 2 litry.
Andrzej Serwatka: „Pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do nas osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy”.
Andrzej Serwatka: „Na początku 'dojenie' klaczy szło bardzo opornie, konie są często płochliwe. Proces przyzwyczajania klaczy do codziennego udoju wymaga wielu zabiegów, cierpliwości, pokory i szacunku dla zwierząt”.
Uroczyste wręczenie nagród.
Uroczyste wręczenie nagród.
Uroczyste wręczenie nagród.
Uroczyste wręczenie nagród.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii