Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Innowacyjny rolnik – poznaliśmy laureatów konkursu!

26.03.2018

Drukuj

Innowacyjny rolnik – poznaliśmy laureatów konkursu!

Artykuł dostępny

Konkurs zorganizowany przez redakcję "top agrar Polska" i "Tygodnika Poradnika Rolniczego" przy współpracy z Europejskim Funduszem Rozwoju Wsi Polskiej miał wyróżnić tych rolników, którzy znaleźli pomysł na dodatkowy dochód z rolnictwa, wprowadzili nowe rozwiązania w produkcji, przetwórstwie czy sprzedaży. Kandydaci mogli zgłaszać się w 4 kategoriach:
  • innowacyjne gospodarstwo rodzinne,
  • innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi,
  • innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne,
  • rolniczy handel detaliczny.

Z kilkudziesięciu gospodarstw zgłoszonych do konkursu, jury zakwalifikowało do ścisłego finału 20, a oto laureaci w poszczególnych kategoriach:

Innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi: Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka

r e k l a m a



Gospodarstwo prowadzone przez Elżbietę Buła w Kolonii Świdnik Mały (woj. lubelskie). Laureatka prowadzi gospodarstwo wraz z mężem i córkami: Martą oraz Olą. Na 10 ha prowadzona jest produkcja sadownicza: jabłka (odmiany: jonaprince, golden delicious, szampion, gala), grusze odmiany konferencja, wiśnie łutówki, czereśnie kordia i sumit. Mąż Pani Elżbiety zajmuje się produkcją cydru.

Innowacyjne gospodarstwo rodzinne: Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie.


23-letni student rolnictwa na UTP w Bydgoszczy prowadzi 89 hektarowe gospodarstwo wraz z rodzicami. Produkcja roślinna: pszenica, pszenżyto, jęczmień ozimy i jary, żyto hybrydowe, łubin wąskolistny, groch siewny, soja, warzywa, rzepak. Produkcja zwierzęca: 70 loch w cyklu zamkniętym. Młody rolnik w żywieniu trzody wyeliminował stosowanie modyfikowanej genetycznie śruty sojowej, zastępując ją białkiem z uprawianych w gospodarstwie roślin strączkowych.


Innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka prowadzone przez Marcina i Małgorzatę Dobosz w miejscowości Kalenne w sercu Lasów Janowskich.


Gospodarstwo zostało wybudowane wg. projektu odnowy wsi, stworzonego w ramach pracy magisterskiej właścicielki gospodarstwa architekt krajobrazu Małgorzaty Dobosz. Doboszówka to także zagroda edukacyjna dla dzieci i  warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.

Innowacyjne gospodarstwo - rolniczy handel detaliczny: Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka, Kłodzin, Mieścisko.


Pomysłem rolnika na dodatkowy dochód jest pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty. Gospodarstwo 33 ha, 15 klaczy. Jak przyznaje właściciel, pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do niego osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy!
gi

Polecane dla Ciebie:

article icon

Zboża: kończą się żniwa kukurydziane i ceny ziarna spadają

Czytaj

Galeria zdjęć

Gospodarstwo ogrodnicze Szczepanówka
Elżbieta Buła Kolonia Świdnik Mały, woj. lubelskie.
Marian Buła, właściciel: Szlachetne Trunki Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe.
Linia produkcyjna.
Linia produkcyjna.
Sprzedaż bezpośrednia w gospodarstwie.
Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie. Student rolnictwa na UTP  w Bydgoszczy.
Uprawa zbóż w całości na paszę 90% w uprawie bezorkowej.
Uprawa roślin strączkowych: Łubin wąskolistny  5–7 ha – 2,5–3 t/ha, Groch siewny 5 ha – 3,5 t/ha, Soja (w planie) 4,5–6 ha.
Zróżnicowane poplony.
Produkcja świń – 70 loch, 1200 tuczników/rok.
Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka Marcin i Małgorzata Dobosz, wieś Kalenne w sercu Lasów Janowskich.
Gospodarstwo nawiązuje do lokalnej architektury wiejskiej i budownictwa zagrodowego. Pokoje gościnne dla 20 osób.
Doboszówka to  zagroda edukacyjna dla dzieci i  warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.
Konie w gospodarstwie rolnym Doboszówka.
Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka Kłodzin, Mieścisko. Pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty, jako dodatkowe źródło dochodu w gospodarstwie rolnym.
Andrzej Serwatka: Kłodzin, gm. Mieścisko, pow. Wągrowiec Wielkopolska. Gospodarstwo 33 ha. 15 klaczy rasy Ogier Bret. Sprzedaż mleka klaczy. Od 2009 r. Dój – raz/dzień śr. 2 litry.
Andrzej Serwatka: „Pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do nas osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy”.
Andrzej Serwatka: „Na początku 'dojenie' klaczy szło bardzo opornie, konie są często płochliwe. Proces przyzwyczajania klaczy do codziennego udoju wymaga wielu zabiegów, cierpliwości, pokory i szacunku dla zwierząt”.
Uroczyste wręczenie nagród.
Uroczyste wręczenie nagród.
Uroczyste wręczenie nagród.
Uroczyste wręczenie nagród.

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii