Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Innowacyjny rolnik – poznaliśmy laureatów konkursu!

Obrazek

Podczas drugiego dnia Europejskiego Forum Rolnictwa w Jasionce rozstrzygnięto konkurs „Innowacyjny rolnik”.

Grzegorz Ignaczewski26 marca 2018, 07:53
Konkurs zorganizowany przez redakcję "top agrar Polska" i "Tygodnika Poradnika Rolniczego" przy współpracy z Europejskim Funduszem Rozwoju Wsi Polskiej miał wyróżnić tych rolników, którzy znaleźli pomysł na dodatkowy dochód z rolnictwa, wprowadzili nowe rozwiązania w produkcji, przetwórstwie czy sprzedaży. Kandydaci mogli zgłaszać się w 4 kategoriach:
  • innowacyjne gospodarstwo rodzinne,
  • innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi,
  • innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne,
  • rolniczy handel detaliczny.

Z kilkudziesięciu gospodarstw zgłoszonych do konkursu, jury zakwalifikowało do ścisłego finału 20, a oto laureaci w poszczególnych kategoriach:

Innowacyjne przedsiębiorstwo na wsi: Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka

Gospodarstwo prowadzone przez Elżbietę Buła w Kolonii Świdnik Mały (woj. lubelskie). Laureatka prowadzi gospodarstwo wraz z mężem i córkami: Martą oraz Olą. Na 10 ha prowadzona jest produkcja sadownicza: jabłka (odmiany: jonaprince, golden delicious, szampion, gala), grusze odmiany konferencja, wiśnie łutówki, czereśnie kordia i sumit. Mąż Pani Elżbiety zajmuje się produkcją cydru.

Innowacyjne gospodarstwo rodzinne: Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie.


23-letni student rolnictwa na UTP w Bydgoszczy prowadzi 89 hektarowe gospodarstwo wraz z rodzicami. Produkcja roślinna: pszenica, pszenżyto, jęczmień ozimy i jary, żyto hybrydowe, łubin wąskolistny, groch siewny, soja, warzywa, rzepak. Produkcja zwierzęca: 70 loch w cyklu zamkniętym. Młody rolnik w żywieniu trzody wyeliminował stosowanie modyfikowanej genetycznie śruty sojowej, zastępując ją białkiem z uprawianych w gospodarstwie roślin strączkowych.


Innowacyjne gospodarstwo agroturystyczne: Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka prowadzone przez Marcina i Małgorzatę Dobosz w miejscowości Kalenne w sercu Lasów Janowskich.


Gospodarstwo zostało wybudowane wg. projektu odnowy wsi, stworzonego w ramach pracy magisterskiej właścicielki gospodarstwa architekt krajobrazu Małgorzaty Dobosz. Doboszówka to także zagroda edukacyjna dla dzieci i  warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.

Innowacyjne gospodarstwo - rolniczy handel detaliczny: Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka, Kłodzin, Mieścisko.


Pomysłem rolnika na dodatkowy dochód jest pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty. Gospodarstwo 33 ha, 15 klaczy. Jak przyznaje właściciel, pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do niego osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy.

Laureatom konkursu serdecznie gratulujemy!
gi


1 z 23
Gospodarstwo ogrodnicze Szczepanówka

Gospodarstwo ogrodnicze Szczepanówka

2 z 23
Elżbieta Buła Kolonia Świdnik Mały, woj. lubelskie.

Elżbieta Buła Kolonia Świdnik Mały, woj. lubelskie.

3 z 23
Marian Buła, właściciel: Szlachetne Trunki Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe.

Marian Buła, właściciel: Szlachetne Trunki Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe.

4 z 23
Linia produkcyjna.

Linia produkcyjna.

5 z 23
Linia produkcyjna.

Linia produkcyjna.

6 z 23
Sprzedaż bezpośrednia w gospodarstwie.

Sprzedaż bezpośrednia w gospodarstwie.

7 z 23
Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie. Student rolnictwa na UTP  w Bydgoszczy.

Michał Nowacki Kruszka, pow. tucholski woj. kujawsko-pomorskie. Student rolnictwa na UTP w Bydgoszczy.

8 z 23
Uprawa zbóż w całości na paszę 90% w uprawie bezorkowej.

Uprawa zbóż w całości na paszę 90% w uprawie bezorkowej.

9 z 23
Uprawa roślin strączkowych: Łubin wąskolistny  5–7 ha – 2,5–3 t/ha, Groch siewny 5 ha – 3,5 t/ha, Soja (w planie) 4,5–6 ha.

Uprawa roślin strączkowych: Łubin wąskolistny 5–7 ha – 2,5–3 t/ha, Groch siewny 5 ha – 3,5 t/ha, Soja (w planie) 4,5–6 ha.

10 z 23
Zróżnicowane poplony.

Zróżnicowane poplony.

11 z 23
Produkcja świń – 70 loch, 1200 tuczników/rok.

Produkcja świń – 70 loch, 1200 tuczników/rok.

12 z 23
Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka Marcin i Małgorzata Dobosz, wieś Kalenne w sercu Lasów Janowskich.

Gospodarstwo Agroturystyczne Doboszówka Marcin i Małgorzata Dobosz, wieś Kalenne w sercu Lasów Janowskich.

13 z 23
Gospodarstwo nawiązuje do lokalnej architektury wiejskiej i budownictwa zagrodowego. Pokoje gościnne dla 20 osób.

Gospodarstwo nawiązuje do lokalnej architektury wiejskiej i budownictwa zagrodowego. Pokoje gościnne dla 20 osób.

14 z 23
Doboszówka to  zagroda edukacyjna dla dzieci i  warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.

Doboszówka to zagroda edukacyjna dla dzieci i warsztaty praktyczne z garncarstwa, wyplatania z rogożyny, warsztaty wypieku chleba czy wyrabiania masła.

15 z 23
Konie w gospodarstwie rolnym Doboszówka.

Konie w gospodarstwie rolnym Doboszówka.

16 z 23
Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka Kłodzin, Mieścisko. Pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty, jako dodatkowe źródło dochodu w gospodarstwie rolnym.

Ferma Udoju Klaczy Andrzej Serwatka Kłodzin, Mieścisko. Pozyskiwanie i sprzedaż mleka klaczy rasy Polski Koń Zimnokrwisty, jako dodatkowe źródło dochodu w gospodarstwie rolnym.

17 z 23
Andrzej Serwatka: Kłodzin, gm. Mieścisko, pow. Wągrowiec Wielkopolska. Gospodarstwo 33 ha. 15 klaczy rasy Ogier Bret. Sprzedaż mleka klaczy. Od 2009 r. Dój – raz/dzień śr. 2 litry.

Andrzej Serwatka: Kłodzin, gm. Mieścisko, pow. Wągrowiec Wielkopolska. Gospodarstwo 33 ha. 15 klaczy rasy Ogier Bret. Sprzedaż mleka klaczy. Od 2009 r. Dój – raz/dzień śr. 2 litry.

18 z 23
Andrzej Serwatka: „Pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do nas osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy”.

Andrzej Serwatka: „Pomysł z pozyskiwaniem mleka kobylego pojawił się przypadkowo, kiedy kilka lat temu zgłosiła się do nas osoba chora na stwardnienie rozsiane z prośbą o udojenie dla niej mleka od klaczy”.

19 z 23
Andrzej Serwatka: „Na początku 'dojenie' klaczy szło bardzo opornie, konie są często płochliwe. Proces przyzwyczajania klaczy do codziennego udoju wymaga wielu zabiegów, cierpliwości, pokory i szacunku dla zwierząt”.

Andrzej Serwatka: „Na początku 'dojenie' klaczy szło bardzo opornie, konie są często płochliwe. Proces przyzwyczajania klaczy do codziennego udoju wymaga wielu zabiegów, cierpliwości, pokory i szacunku dla zwierząt”.

20 z 23
Uroczyste wręczenie nagród.

Uroczyste wręczenie nagród.

21 z 23
Uroczyste wręczenie nagród.

Uroczyste wręczenie nagród.

22 z 23
Uroczyste wręczenie nagród.

Uroczyste wręczenie nagród.

23 z 23
Uroczyste wręczenie nagród.

Uroczyste wręczenie nagród.

Picture of the author
Autor Artykułu:Grzegorz Ignaczewski
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)