StoryEditor

„Pot kukurydziany” – tak uprawy reagują na rekordowe temperatury

Nietypowe zjawisko pogodowe towarzyszy tegorocznym upałom w USA. Rolnicy i naukowcy próbują wyjaśnić, jak wpływa ono na pola i życie mieszkańców wsi.

Alfons Deter
17.08.2025., 19:00h

Co to jest „pot kukurydziany” i kiedy występuje?

Eksperci twierdzą, że zjawisko zwane „potem kukurydzianym” może pogorszyć skutki ekstremalnych upałów, które nawiedzają większą część Stanów Zjednoczonych.

Proces ten – naukowo znany jako ewapotranspiracja – to naturalny proces, w którym rośliny transportują wodę z korzeni na powierzchnię, jak twierdzi Uniwersytet Stanowy Ohio. Woda następnie paruje do atmosfery, przez co region wydaje się bardziej wilgotny.

- Termin ten odnosi się do ilości wilgoci, którą rośliny pobierają z gleby, aby się ochłodzić – powiedział Bruno Basso, profesor rolnictwa zrównoważonego na Uniwersytecie Stanowym Michigan, w wywiadzie dla ABC News. Wszystkie uprawy z układem naczyniowym są zdolne do parowania, ale najczęściej dotknięte są uprawy letnie, mówi Basso.

Zobacz też: Magazyny pełne, ceny zbóż spadają, skup wstrzymany!

Kukurydza może transpirować szczególnie dużo wody

- Wszystkie nasze rośliny transpirują wilgoć do atmosfery – potwierdził w rozmowie z ABC News Aaron Wilson, ekspert ds. pogody i klimatu z Uniwersytetu Stanowego Ohio i klimatolog stanu Ohio. Dodał jednak, że kukurydza niezwykle skutecznie transportuje wilgoć z korzeni do roślin i liści.

Według Basso, jeden hektar kukurydzy może uwalniać do atmosfery od 11 000 do 15 000 litrów wody dziennie. Proces ten jest szczególnie intensywny po opadach deszczu. „To korzystnie wpływa na plony” – mówi Basso.

Proces ten często występuje również w przypadku soi, dodaje Wilson. Na Środkowym Zachodzie co roku uprawia się około 36 milionów hektarów kukurydzy i około 24 milionów hektarów soi. „W regionie występuje dobra mieszanka obu upraw”.

Pola kukurydzy przypominają łaźnię parową

Teraz, w środku lata, kukurydza jest dojrzała, rozpoczyna się zapylanie, a wypełnianie ziarna sprzyja poceniu się roślin. Poza dużymi miastami, takimi jak Columbus, słodki zapach kukurydzy jest wszechobecny w całym stanie Ohio, donosi Wilson. Jednak dodatkowa wilgotność jest „minimalna”. Chociaż istnieją teorie, że wraz ze wzrostem objętości kukurydzy zwiększa się wilgotność, badacz pogody zauważa luki w badaniach naukowych, które potwierdzają tę hipotezę.

Jednak dodatkowa wilgotność może sprawić, że i tak już wysokie temperatury staną się jeszcze bardziej niebezpieczne, powiedział Basso, porównując to uczucie do łaźni parowej. „Na pewno to poczujesz” – przyznał Wilson. „Skutki odczujesz jeszcze mocniej, jeśli znajdziesz się na polu kukurydzy lub w jej pobliżu”.

image

Komisje szacują straty w uprawach. W tym roku nie każdy ukończy żniwa

Fala upałów w USA

Co najmniej 140 milionów ludzi od Teksasu po Maine znajdzie się w stanie gotowości w nadchodzących dniach z powodu niebezpiecznego upału i wilgotności. Stany w amerykańskim Pasie Kukurydzianym, które prawdopodobnie odczują skutki fali upałów, to Illinois, Indiana i Ohio. W niektórych częściach Środkowego Zachodu prognozowano temperatury sięgające 41°C.

Kukurydza potrafi regulować uwalnianie wilgoci, gdy jest narażona na stres cieplny spowodowany ekstremalnie wysokimi temperaturami, wyjaśnia Wilson. Kukurydza często obraca liście, aby oszczędzać wilgoć i energię.

Źródło: topagrar.com

Alfons DeterAlfons Deter
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 15:51